Tarharaparperi

(Rheum rhabarbarum)
 

KASVUPAIKKA: aurinkoinen, puolivarjoinen, varjoinen

KASVUALUSTA: tuore tai kostea, runsasravinteinen

ISTUTUSVÄLI: n. 100 cm

KORKEUS: 80-120 cm

KUKINTA: kesäkuu

KUKAN VÄRI: valkoinen

SATO-AIKA: alkukesä

TALVENKESTÄVYYS: koko maa

ISTUTUS JA HOITO
Raparperi viihtyy auringosta varjoon eikä vaadi juuri mitään hoitoa. Sopiva kasvualusta on mielellään runsasravinteinen ja tuore tai kostea multamaa. Juurakot istutetaan 2-5 cm syvyyteen. Jos juurakossa on jo selkeitä alkuja, ne jätetään noin pari senttiä maanpinnan yläpuolelle. Sopiva istutusväli on n. 100 cm. Raparperin kasvuaika on 15-20 vuotta, mutta pensaat kannattaa jakaa noin viiden vuoden välein. Raparperimaata voidaan lannoittaa ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen kesällä. Kukintojen poistamisella ei ole vaikutusta seuraavan vuoden satoon, mutta jos kehittyvät kukkavarret poistetaan kasvukaudella, toinen sato voidaan kerätä elo-syyskuulla. Jos raparpereja on yli tarpeen, loppujen kukkavarsien voi antaa kukkia.

SADONKORJUU JA KÄYTTÖ
Ensimmäiset raparperit saadaan jo varhain keväällä. Yleensä ravinnoksi käytetään nuoret ja mehukkaat lehtiruodit. Satoa korjattaessa kasvin varret irrotetaan maasta nykäisemällä, jottei varren tynkiä jäisi mädännyttämään pensasta. Mehukkaan kirpakat, runsaasti oksaalihappoa sisältävät lehtiruodit nautitaan mielellään maitotuotteiden kera. Raparperista voi tehdä mm. jälkiruokia, hilloja ja mehuja. Lehtiruodit sopivat pilkottuna myös pakastamiseen.