Vadelma Ottawa 3 kpl
(Rubus idaeus)
Tuotenro: 62285, Pakkauskoko: 3 kpl
Toimitusaika:
Ei tällä hetkellä myynnissä.
Kukinta: kesä-heinäkuu
Satokausi: heinä-elokuu
Kasvukorkeus: 2-2,5 metriä
Kasvupaikka: aurinkoinen
Vyöhykkeille: I-V (VI)
Pakkaus sisältää 3 paakkutainta.
Tuotantomaa Suomi.
Hoito-ohjeet
-
Vadelma
(Rubus idaeus)
KASVUPAIKKA: aurinkoinen, suojainen lajikkeen mukaan
KASVUALUSTA: tuore, vettäläpäisevä, runsasmultainen, keskiravinteinen, hiekka- ja savipitoinen
ISTUTUSVÄLI: 50-60 cm
KORKEUS: 45-200 cm lajikkeen mukaan
KUKINTA: kesä-elokuu lajikkeen mukaan
KUKAN VÄRI: valkoinen
SATO-AIKA: heinä-syyskuu lajikkeen mukaan
TALVENKESTÄVYYS: I-V (VI) lajikkeen mukaan
ISTUTUS
Vadelmien kasvupaikan on hyvä olla lämmin ja tuulensuojainen. Aurinkoinen kasvupaikka saa marjat maukkaiksi ja syksyllä valo on ehdoton edellytys seuraavan vuoden kukka-aiheiden kehittymiselle. Vadelma menestyy parhaiten maassa, jonka pH on 5,5 - 6,5. Jos pH on tämän alle, maa on syytä kalkita. Vadelma viihtyy parhaiten kuohkeassa, ilmavassa ja runsasmultaisessa maassa, jossa sadevesi ei seiso. Maan ilmavuutta voidaan parantaa lisäämällä siihen esim. kuorirouhetta, hiekkaa tai turvetta.Istutuspaikan lähellä ei saisi olla villivadelmikkoja, joissa on tavallisesti virustauteja ja tuhoeläimiä. Vadelmapenkki muotoillaan n. 10-20 cm korkuiseksi ja metrin levyiseksi. Penkki voidaan myös kattaa rikkaruohojen torjumiseksi mustalla muovilla tai kuitukankaalla, johon tehdään taimia varten reiät, joita voidaan aikaa myöten suurentaa. Vadelmat istutetaan n. 2 metrin rivivälein. Istutettaessa on varottava, etteivät taimet joudu liian syvälle, jotta tyvessä olevat silmut eivät peittyisi. Istutuksen jälkeen taimet kastellaan hyvin. Tyvelle kannattaa levittää esim. kuorirouhetta, joka pidättää kosteutta, pitää maan ilmavana ja estää rikkaruohojen kasvua.
Astiataimia ei yleensä tarvitse leikata istutuksen yhteydessä. Keväällä istutettaessa paljasjuurisille taimille tehdään haaroittumisen edistämiseksi istutusleikkaus terveen silmun yläpuolelta, 20-30 cm maanpinnasta. Syksyllä istutetut taimet leikataan vasta seuraavana keväänä ennen silmujen puhkeamista.
HOITO
Yleensä puutarhavadelmalajikkeet täytyy tukea, koska pitkät versot voivat taipua ja katketa sato-, tuuli- tai lumirasituksen painosta. Pensasvadelmien tuenta ei ole aina kuitenkaan tarpeen. Niiden kasvuversot haaroittuvat helposti jo ensimmäisenä vuonna, mitä voi edesauttaa latvomalla versot niiden ollessa n. metrin korkuisia. Tämä saa aikaan voimakasta pensoittumista ja pituuskasvun pysähtymisen, jolloin taimia voidaan viljellä jopa ilman tuentaa. Ns. t-tuennassa versot kasvavat penkin reunojen suuntaisesti kulkevien 1-2 langan välissä, jotka ovat n. 50 cm päässä toisistaan ja penkin päästä kiinnitettynä t-malliseen tolppaan. Kuivina kesinä vadelmaa kastellaan erityisesti raakileiden kehittyessä ja kasvukaudella lannoitetaan moniravinnelannoitteilla.LEIKKAUS
Vadelman versot ovat kaksivuotisia. Ensimmäinen vuosi on kasvuvuosi, toisena vuonna verso marjoo. Samalla kehittyvät uudet versot seuraavan kesän satoa varten. Edellisenä vuonna satoa tuottaneet kuivat versot poistetaan maata myöten keväisin ennen silmujen puhkeamista. Syysvadelmat tuottavat marjoja myös saman vuoden versoille. Sato kypsyy myöhemmin kuin tavallisilla vadelmilla. Vanhojen versojen lisäksi poistetaan katkenneet, vioittuneet ja kaatuilleet versot. Uusia satoa tuottavia versoja jätetään enintään 20 kpl rivimetriä kohti. Syysvadelmapensas voidaan leikata alas myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä. Vadelmarivi pidetään leikkaamalla 40-50 cm levyisenä.