Puulilja Maytime 10 kpl
(Lilium)
Tuotenro: 40566, Pakkauskoko: 10 kpl
Toimitusaika:
Ei tällä hetkellä myynnissä.
Kukinta: elo-syyskuu
Kasvukorkeus: 110-120 cm
Kasvupaikka: aurinkoinen
Vyöhykkeille: I-V
Pakkaus sisältää 10 sipulia, sipulikoko 16/18.
Hoito-ohjeet
-
Liljat
(Lilium spp.)
KORKEUS: 40-150 cm lajikkeen mukaan
KUKINTA-AIKA: heinä-syyskuu lajin mukaan
KASVUPAIKKA: aurinkoinen, puolivarjoinen, varjoinen lajin mukaan
TALVENKESTÄVYYS: I-VIII lajin mukaan
KASVUALUSTA: tuore, vettäläpäisevä, kalkittu, runsasmultainen ja -ravinteinen, hiekkapitoinen
ISTUTUSSYVYYS: 10-20 cm sipulin koon ja lajin mukaan
ISTUTUSVÄLI: 10-30 cm lajin mukaan
Liljoja voidaan lisätä pääsipulin kylkeen kehittyvistä sivusipuleista. Varjo-, rusko- ja tiikerililjaa voi lisätä myös varren lehtihankoihin muodostuvista itusilmuista. Sipuleiden ylöskaivuu, lajittelu ja uudelleenistutus on parasta tehdä keväällä tai syksyllä. Liljat ovat pääsääntöisesti myrkyttömiä. Orkidealilja on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.
ISTUTUS
Esim. puuliljojen suurikokoiset sipulit kannattaa istuttaa 20-30 cm välein. Matalat liljat sopivat istutettavaksi myös ruukkuun. Kasvualustaa kastellaan runsaasti istutuksen jälkeen parina kolmena päivänä. Ruukussa olevat sipulit istutetaan talveksi maahan saamaan kylmäkäsittely, jolloin saadaan runsas kukinta myös seuraavana vuonna.
LANNOITUS JA MUU HOITO
Liljat tarvitsevat hyvin vähän hoitoa. Lannoitteeksi sopivat kaikki puutarhan yleislannoitteet. Keväällä käytetään moniravinnelannoitteita ja loppukesällä typetöntä syyslannoitetta. Kukinnan jälkeen siemenkodat voidaan poistaa siementämisen ehkäisemiseksi. Kukkavarret katkaistaan vasta sitten, kun ne ovat kunnolla lakastuneet syksyllä. Talvella liljapenkin päällä on hyvä olla lunta, sillä se on paras eriste pakkasta vastaan.
KASVINSUOJELU
Harmaahome voi aiheuttaa sateisina kesinä lehtiin ja nuppuihin ruskeita laikkuja. Tällöin kasvu heikkenee eivätkä nuput jaksa avautua. Harmaahometta voi torjua ilmavilla istutuksilla ja kasvuston kastelemisen välttämisellä. Kirvoja liljoissa esiintyy harvoin. Luonnonvarainen liljakukko saattaa joinain vuosina löytää tiensä liljapenkkiin. Aikuiset, punaiset kovakuoriaiset on helppo tunnistaa. Liljakukkoa voi torjua torjunta-aineruiskutuksilla. Torjunnassa on huomioitava, että torjunta-aine saadaan kohdistettua punaisten aikuisten kuoriaisten lisäksi tarkkaan kaikille kasvin pinnoille, myös lehtien alapinnoille ja hankoihin, missä liljakukon toukat lymyävät mustan limaisen ulosteen peitossa. Useimmiten tehokkain tapa vähentää liljakukkoja on poimia aikuiset kovakuoriaiset käsin liljoista.