Uutta
  • Parsa Prius 5 kpl
  • Parsa Prius 5 kpl

Parsa Prius 5 kpl

(Asparagus officinalis)

Tuotenro: 60119, Pakkauskoko: 5 kpl

Toimitusaika: alkaen huhtikuun puolivälissä

Hinta: 16,95 1695
Määrä:
Erittäin aikainen lajike.
Parsa on monivuotinen ja herkullinen vihannes, josta voidaan saada satoa jopa pari vuosikymmentä. Sadonkorjuuaikaa on varhaisesta keväästä aina juhannukseen asti. Runsassatoinen ´Prius´ sopii hienosti sekä vihreän että valkoisen parsan kasvatukseen. Versojen päät ovat kauniin muotoiset ja satoa saadaan tasaisesti. Parsalla on komea lehdistö ja se on näyttävä koristekasvinakin esimerkiksi perennojen seurassa.

Satokausi: keväästä kesään
Kasvukorkeus: 100-150 cm
Kasvupaikka: aurinkoinen
Talvenkesto: koko maa

Pakkaus sisältää 5 juurakkoa.

Tuotantomaa Hollanti.

Lue blogipostaus Parsan kasvatus
 

Hoito-ohjeet

  • Ruokaparsa

    (Asparagus officinalis)
     

    KASVUPAIKKA: aurinkoinen

    KASVUALUSTA: tuore, vettäläpäisevä, kalkittu, runsasmultainen hiekkamaa

    ISTUTUSVÄLI: 40-60 cm

    KORKEUS: 100-150 cm

    KUKINTA: kesä-heinäkuu

    KUKAN VÄRI: keltainen

    SATO-AIKA: keväästä kesään

    TALVENKESTÄVYYS: koko maa


    Parsasta syödään nuoret verson päät. Versot voidaan kerätä joko maan alta valkeana, jolloin niihin ei ole ehtinyt muodostua lehtivihreää, tai maan päältä vihreänä, jolloin ne sisältävät enemmän rautaa ja karoteenia. Myöhemmin kesällä kehittyvät lehdet ja marjat eivät ole syöntikelpoisia. Marjojen poisto raakileina vahvistaa taimia, vaikkakin marjat ovat kypsyessään koristeellisia. Parsan lehdistö ja kasvutapa on kaunis ja se sopii hyvin myös puutarhan koristekasviksi. Sen oksia voi käyttää myös kukkakimpuissa. Varret voi jättää kauniiksi talventörröttäjiksi, mutta jos kasvitaudeista on ongelmia, lehdet kannattaa leikata tuleentumisen jälkeen syksyllä pois ja polttaa.

    ISTUTUS
    Parsan juurakot kannattaa istuttaa välittömästi mahdollisimman pian, koska juurakoiden kuivuminen hidastaa kasvuunlähtöä tai voi jopa estää sen. Jos juurakoita joudutaan varastoimaan, on säilytystilan oltava viileä ja juurakot on suojattava kuivumiselta. Kasvupaikka ei saa olla hallainen, varsinkaan keväisin. Parsa istutetaan hyvin kalkittuun, kuohkeaan, kivettömään ja multavaan hietamaahan aurinkoiselle paikalle, savimaassa se ei menesty. Maahan kannattaa sekoittaa esim. hevosenlantaa, kompostimultaa tai moniravinnelannoitetta. Sopiva istutusväli on 40-60 cm, riviväli 1-1,5 m ja istutussyvyys 15-30 cm. Vaon kaivaminen istutusta varten rivin suuntaisesti helpottaa istutustyötä. Jos halutaan valkeaa parsaa, taimet kannattaa istuttaa harjanteisiin, jotta sadonkorjuu olisi helpompaa. Myöhemmin viljelyn aikana on huolehdittava, että harjanne pysyy riittävän korkeana vaalean parsan tuottamista varten esim. multaamalla harjanteet aika ajoin. Parsan kasvupaikka kannattaa harkita tarkkaan, sillä siirtäminen häiritsee kasvua. Mikäli kasvupaikkaa tarvitsee jostain syystä vaihtaa, on varhainen kevät paras ajankohta.

    SADONKORJUU
    Kahtena ensimmäisenä vuonna parsapenkkiä vain kastellaan ja lannoitetaan. Monivuotisen viljelmän rikkaruohot on hyvä torjua heti. Sadonkorjuuaikaa on varhainen kevät aina kesäkuun puoleenväliin asti. Satoa tulisi kerätä vasta kolmantena vuotena, jotta parsan juurakko vahvistuisi, ja ensimmäisenä satovuonnakin vain 1-2 viikon ajan, jotteivät taimet rasitu liikaa. Gijnlim-lajikkeen satoa päästään korjaamaan jo vuoden kuluttua istutuksesta. Sen versot kerätään yleensä vihreinä. Valkean parsan sadonkorjuuseen ryhdytään, kun ensimmäiset versonkärjet huomataan maan pinnalla, kun taas vihreän parsan versoja aletaan kerätä, kun ne ovat kasvaneet yli 20 cm mittaisiksi. Valkea parsa korjataan veitsellä 20-30 cm syvyydeltä harjanteen sisältä. Vihreä parsa voidaan taittaa käsin maan pinnalta. Sato on korjattava vähintään joka toinen tai kolmas päivä, sillä versot kasvavat ja puutuvat nopeasti. Liian pitkiksi kasvaneet versot myös ehkäisevät uusien silmujen kasvuun puhkeamista.

    SÄILYTYS JA VALMISTAMINEN
    Tuoreet parsan versot säilyvät 1-2 viikkoa 1-2 °C:ssa korkeassa ilmankosteudessa ja jääkaapissa muutaman päivän vesilasissa. Ennen valmistusta versot kuoritaan ja niistä poistetaan suomut. Keittämistä tai höyryttämistä varten parsa kannattaa niputtaa astiaan pystyasentoon. Vihreät, ohuet parsat kypsyvät valkoisia nopeammin.

Hoito-ohjeet

  • Ruokaparsa

    (Asparagus officinalis)
     

    KASVUPAIKKA: aurinkoinen

    KASVUALUSTA: tuore, vettäläpäisevä, kalkittu, runsasmultainen hiekkamaa

    ISTUTUSVÄLI: 40-60 cm

    KORKEUS: 100-150 cm

    KUKINTA: kesä-heinäkuu

    KUKAN VÄRI: keltainen

    SATO-AIKA: keväästä kesään

    TALVENKESTÄVYYS: koko maa


    Parsasta syödään nuoret verson päät. Versot voidaan kerätä joko maan alta valkeana, jolloin niihin ei ole ehtinyt muodostua lehtivihreää, tai maan päältä vihreänä, jolloin ne sisältävät enemmän rautaa ja karoteenia. Myöhemmin kesällä kehittyvät lehdet ja marjat eivät ole syöntikelpoisia. Marjojen poisto raakileina vahvistaa taimia, vaikkakin marjat ovat kypsyessään koristeellisia. Parsan lehdistö ja kasvutapa on kaunis ja se sopii hyvin myös puutarhan koristekasviksi. Sen oksia voi käyttää myös kukkakimpuissa. Varret voi jättää kauniiksi talventörröttäjiksi, mutta jos kasvitaudeista on ongelmia, lehdet kannattaa leikata tuleentumisen jälkeen syksyllä pois ja polttaa.

    ISTUTUS
    Parsan juurakot kannattaa istuttaa välittömästi mahdollisimman pian, koska juurakoiden kuivuminen hidastaa kasvuunlähtöä tai voi jopa estää sen. Jos juurakoita joudutaan varastoimaan, on säilytystilan oltava viileä ja juurakot on suojattava kuivumiselta. Kasvupaikka ei saa olla hallainen, varsinkaan keväisin. Parsa istutetaan hyvin kalkittuun, kuohkeaan, kivettömään ja multavaan hietamaahan aurinkoiselle paikalle, savimaassa se ei menesty. Maahan kannattaa sekoittaa esim. hevosenlantaa, kompostimultaa tai moniravinnelannoitetta. Sopiva istutusväli on 40-60 cm, riviväli 1-1,5 m ja istutussyvyys 15-30 cm. Vaon kaivaminen istutusta varten rivin suuntaisesti helpottaa istutustyötä. Jos halutaan valkeaa parsaa, taimet kannattaa istuttaa harjanteisiin, jotta sadonkorjuu olisi helpompaa. Myöhemmin viljelyn aikana on huolehdittava, että harjanne pysyy riittävän korkeana vaalean parsan tuottamista varten esim. multaamalla harjanteet aika ajoin. Parsan kasvupaikka kannattaa harkita tarkkaan, sillä siirtäminen häiritsee kasvua. Mikäli kasvupaikkaa tarvitsee jostain syystä vaihtaa, on varhainen kevät paras ajankohta.

    SADONKORJUU
    Kahtena ensimmäisenä vuonna parsapenkkiä vain kastellaan ja lannoitetaan. Monivuotisen viljelmän rikkaruohot on hyvä torjua heti. Sadonkorjuuaikaa on varhainen kevät aina kesäkuun puoleenväliin asti. Satoa tulisi kerätä vasta kolmantena vuotena, jotta parsan juurakko vahvistuisi, ja ensimmäisenä satovuonnakin vain 1-2 viikon ajan, jotteivät taimet rasitu liikaa. Gijnlim-lajikkeen satoa päästään korjaamaan jo vuoden kuluttua istutuksesta. Sen versot kerätään yleensä vihreinä. Valkean parsan sadonkorjuuseen ryhdytään, kun ensimmäiset versonkärjet huomataan maan pinnalla, kun taas vihreän parsan versoja aletaan kerätä, kun ne ovat kasvaneet yli 20 cm mittaisiksi. Valkea parsa korjataan veitsellä 20-30 cm syvyydeltä harjanteen sisältä. Vihreä parsa voidaan taittaa käsin maan pinnalta. Sato on korjattava vähintään joka toinen tai kolmas päivä, sillä versot kasvavat ja puutuvat nopeasti. Liian pitkiksi kasvaneet versot myös ehkäisevät uusien silmujen kasvuun puhkeamista.

    SÄILYTYS JA VALMISTAMINEN
    Tuoreet parsan versot säilyvät 1-2 viikkoa 1-2 °C:ssa korkeassa ilmankosteudessa ja jääkaapissa muutaman päivän vesilasissa. Ennen valmistusta versot kuoritaan ja niistä poistetaan suomut. Keittämistä tai höyryttämistä varten parsa kannattaa niputtaa astiaan pystyasentoon. Vihreät, ohuet parsat kypsyvät valkoisia nopeammin.