Paprikat

(Capsicum spp.)
 

KASVUPAIKKA: aurinkoinen

KORKEUS: 30-100 cm lajikkeen mukaan

KASVUALUSTA: tuore, vettäläpäisevä, keskiravinteinen, hiekkapitoinen turve tai multa

ISTUTUSVÄLI: 30-50 cm lajikkeen mukaan

SATO-AIKA: kesästä syksyyn
 

Chilipaprika viihtyy hyvin huoneenlämmössä, joten sen kasvattaminen kotioloissa on helppoa. Chili vaatii runsaasti valoa, mutta se on hyvä suojata suoralta auringonpaahteelta. Hyvässä kasvussa olevia paprikoita kastellaan runsaasti ja lannoitetaan esim. joka toisen kastelukerran yhteydessä. Liiallista kastelua ja lannoittamista vältetään ja pintamullan annetaan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Alkuvaiheessa typpi tukee vahvaa kasvua, kukinnan ja sadon aikaan kaliumilla on tärkeä tehtävä. Hedelmien kypsymisvaiheessa lannoituksen voi lopettaa kokonaan ja huolehditaan vain riittävästä kastelusta. Säännöllisellä lehtien sumutuksella nostetaan ilmankosteutta, edistetään kasvin viihtyvyyttä ja ehkäistään tuholaisten, kuten vihannespunkkien esiintymistä.

Kesäksi paprikan voi viedä ulos parvekkeelle, terassille tai kasvihuoneeseen, mutta lämpötilan tulisi olla aina yli 15 °C, mieluiten yli 20 °C, jotta kasvu ja hedelmien kehitys ei pysähtyisi. Latvonta edistää haaromista ja tuuheutumista, mutta hidastaa hieman satoikään tuloa, eikä ole välttämätöntä. Chilit ovat itsepölytteisiä, mutta pölytyksen auttaminen esim. täristämällä, siveltimellä tai vanupuikolla edistää hedelmien kehitystä. Ulkona tai avoimessa kasvihuoneessa pölyttäjät hoitavat paprikoiden pölytyksen. Jos kookkaassa kasvissa on kehittymässä paljon satoa, varret kannattaa tukea sitomalla niitä tukikeppeihin tai lankoihin.

Paprikoiden taimia kasvatetaan yleensä yksivuotisina, mutta halutessaan chilin taimet voi talvettaa. Talvella vähän valon aikana ne lepäävät mieluiten huonelämpöä hieman viileämmässä, mutta ei kuitenkaan alle 14 °C:ssa ja niitä kastellaan maltillisesti.