Köynnösruusu Flammentanz
(Rosa Loistoköynnösruusu-Ryhmä)
Tuotenro: 30135, Pakkauskoko: 1 kpl
Toimitusaika:
Ei tällä hetkellä myynnissä.
Kukinta: heinäkuu
Kasvukorkeus: 3-4 metriä
Kasvupaikka: aurinkoinen
Vyöhykkeille: I-IV
Pakkaus sisältää yhden avojuurisen taimen.
Tuotantomaa Puola.
Lue blogipostaukset Ruusun aikaa ja taikaa, Ruusuisia unelmia - osa 1 ja Ruusuisia unelmia - osa 2
Hoito-ohjeet
-
Köynnösruusut
(Rosa)
KASVUPAIKKA: aurinkoinen, puolivarjoinen, suojainen lajin mukaan
KASVUALUSTA: tuore, vettäläpäisevä, kalkittu, runsasmultainen ja -ravinteinen, hiekkapitoinen
ISTUTUSVÄLI: 50-150 cm lajikkeen mukaan
KUKINTA-AIKA: heinä-syyskuu lajikkeen mukaanTALVENKESTÄVYYS: I-V (VI) lajikkeen mukaan
Useiden avojuuristen ruusujen versonpäät ovat kastettu vahaan. Vahan tarkoitus on vähentää versojen vesihaihduntaa, kun ne ovat vielä myyntipakkauksessaan. Vaha ei haittaa uutta kasvua, eikä sitä kannata poistaa. Köynnösruusut kiipeilevät pistävien okaidensa avulla. Ne eivät pysty kannattelemaan omaa painoaan, joten ne tarvitsevat tuen jota pitkin kiivetä.
KASVUPAIKKA JA ISTUTUS
Köynnösruusut tarvitsevat lämpimän ja tuulilta suojatun kasvupaikan. Paras kasvupaikka on rakennuksen etelä- tai länsiseinustalla. Penkki on hyvä nostaa 10-15 cm maanpintaa korkeammalle, jotta vesi pääsee valumaan pois juuristolta. Istutuspaikan tulee olla hyvin ojitettu, sillä ruusut eivät pidä seisovasta vedestä.Jos seinän vieressä on vain hiekkaa tai muuta laihaa maata, tehdään sille istutettaessa maanparannus. Maata parannetaan vähintään puolen metrin syvyydeltä. Säännöllisestä kastelusta huolehditaan ainakin ensimmäisenä kesänä. Paras kasvupaikka on aurinkoinen, mutta liian kuivaa ja paahteista paikkaa tulisi välttää.
Taimi istutetaan siten, että jalostuskohta jää maan alle 15-30 cm syvyyteen. Tällöin myös jalo-osa eli vartettu lajike voi muodostaa juuria. Ennen istutusta taimet upotetaan 2-4 tunniksi veteen. Istutuksen jälkeen taimille tehdään istutusleikkaus, jossa maanpinnan yläpuolella näkyvät varret leikataan noin 10 cm pituisiksi. Istutuksen jälkeen kastellaan reilusti, vähintään 10-15 litraa/ taimi.
HOITO JA LANNOITUS
Kasvukauden hoitotoimenpiteitä ovat rikkakasvien kitkentä, kastelu, lannoitus, leikkaukset ja tarvittaessa kasvinsuojelu. Orgaaniset eli eloperäiset lannoitteet sopivat ruusuille erittäin hyvin peruslannoitukseksi. Sopivia lannoitteita ruusuille ovat myös yleislannoitteet ja erityisesti ruusuille tarkoitetut moniravinteiset lannoitteet. Kesän kuluessa typen määrää vähennetään pikkuhiljaa, jotta kukinta olisi mahdollisimman runsas ja jottei talvehtiminen kärsisi. Typetön syyslannoitus voidaan antaa heinä-elokuussa. Syyslannoite suojaa ja vahvistaa ruusun solukkoa talvella ja varmistaa seuraavan kesän runsaan kukinnan. Kuihtuneet kukat leikataan pois. Kun koko terttu on kukkinut, se leikataan pois ensimmäisen viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta.Ruusun yleisimpiä tuholaisia ovat kirvat, joita voidaan torjua esimerkiksi yleistorjunta-aineilla. Taudeista härmä voi joskus vaivata ruusua. Härmää ennaltaehkäistään oikealla kasvupaikan valinnalla ja huolehtimalla maan sopivasta kosteudesta. Pahaan härmäsaastuntaan kannattaa käyttää puutarhaliikkeiden torjunta-aineita.
LEIKKAUS
Kevätleikkauksessa köynnösruusuista leikataan heikot versot kokonaan ja vahvat versot leikataan 6-10 silmun yläpuolelta. Taimien ahkera sumuttaminen tai peittäminen harsolla edistää silmujen kasvuunlähtöä. Saman vuoden versoilla kukkivia köynnösruusuja voidaan leikata keväällä voimakkaastikin ilman, että menetetään kesän kukintaa. Edellisen vuoden versoilla kukkivia lajikkeita leikataan hillitysti, jotta kesän kukintaa ei menetetä.
TALVISUOJAUS
Arimmat köynnösruusut kannattaa suojata talveksi. Suojat on hyvä asettaa paikoilleen vasta, kun maa on jäässä. Köynnös voidaan irrottaa seinältä ja varret lasketaan alas seinän viereen. Seinää vasten rakennetaan nojaamaan lautaritilä, jonka päälle tuodaan havuja tai syksyn lehtiä. Päädyt olisi hyvä jättää avoimeksi ilmanvaihdon takaamiseksi, mutta kovien pakkasten aikana nekin täytyy sulkea.Keväällä silmujen puhkeamisen aikaan suoja poistetaan ja versot nostetaan takaisin seinälle. Samalla kuivuneet ja vahingoittuneet oksat leikataan pois. Jos köynnöstä ei haluta ottaa alas seinältä, se voidaan peittää pakkaskankaalla, jota voidaan lisätä tarpeen vaatiessa. Syksyllä huolehditaan myös siitä, että ruusun jalostuskohta on edelleen noin 10 cm mullan pinnan alla. Jos näin ei ole, ruusun tyvelle lisätään multaa ja hiekkaa tai turvetta.