Bonsai Carmona
(Carmona retusa)
Tuotenro: 12105, Pakkauskoko: 1 kpl
Toimitusaika:
Ei tällä hetkellä myynnissä.
Carmona retusa, eli karmona, on kestävä lehtipuulaji, joka viihtyy mainiosti huonekasvina. Sillä on kiiltävät, ovaalinmuotoiset ja tummanvihreät lehdet sekä pienet, valkoiset ja miedosti tuoksuvat kukat. Viihtyy tasaisen lämpimässä paikassa runsaassa hajavalossa. Kasvualusta pidetään tasaisen tuoreena.
Pakkaus sisältää yhden taimen 15 cm ruukussa.
Tuotantomaa Hollanti.
Hoito-ohjeet
-
Bonsai
Bonsai tarkoittaa puuta, joka on ruukussa. Japanilaisen bonsain kasvatus perustuu alkuperäisimmillään ikivanhaan perinteeseen, tiukkoihin muotovaatimuksiin sekä mystiikkaan. Huonebonsaissa yhdistyvät sekä japanilainen kauniin muodon ja luonnonmukaisuuden tavoittelu, että länsimainen huonekasvikulttuuri.
Huonebonsai pitää valoisasta, muttei paahteisesta paikasta, ja se tuleekin suojata suoralta auringonvalolta. Bonsain ei koskaan saa antaa kuivua kokonaan. Hyvä kastelutekniikka on upottaa kasvi veteen ruukkuineen 15 minuutiksi kerrallaan, mikä voidaan tehdä noin kahdesti viikossa (talvella harvemmin) mullan kosteutta ja kasvin kuntoa seuraten. Kastelukertojen välillä mullan pinnan tulee antaa kuivahtaa. Laimeaa vähätyppistä ja kaliumvoittoista kasviravinnetta annetaan jokaisen kastelun yhteydessä keväällä ja kesällä. Bonsai ei pidä vedosta eikä lämpöpatterin paahteesta, ja sisällä ilmankosteutta kannattaakin nostaa sumuttelemalla kasvia aika ajoin. Kesän bonsai voi viettää ulkona, mutta siellä se on hyvä suojata voimakkaalta auringolta, tuulelta ja sateelta. Talvella hienoinen lämpötilan lasku ja kastelun vähentäminen auttavat bonsain selviytymistä vähävaloisen kauden yli, mutta lehdistön harvenemiselta voi tuskin kokonaan välttyä.
Bonsai istutetaan muutaman vuoden välein uudelleen. Tällöin vaihdetaan tai lisätään astiaan hiekansekaista multaa, typistetään juuria noin kolmannes ja tarvittaessa istutetaan suurempaan bonsairuukkuun. Suurempaan ruukkuun istuttaminen on ajankohtaista, kun paakku on niin täynnä juuria että kastelu ei tunnu riittävän ja latvuksen ja juurten koko eivät ole enää tasapainossa.
Japanilaisessa perinteessä bonsain muotoilu ja leikkaus on tarkkaa. Länsimainen käytäntö on kuitenkin usein "katsojan silmissä", eli jos puu näyttää omistajastaan hyvältä, se riittää. Oksia ohjataan muotoonsa mm. taivuttamalla tai sitomalla. Taivutus onnistuu esim. kiertämällä päällystettyä kupari- tai rautalankaa oksan ympäri ja asettamalla se sen jälkeen varovasti haluttuun kulmaan. Samalla varotaan vioittamasta bonsaita kuristamalla tai naarmuttamalla. Langat poistetaan, kun oksa on jäänyt pysyvästi haluttuun asentoon.
Paras ajankohta suuremmalle leikkaamiselle on kevät, juuri ennen kasvukauden alkua, mutta bonsaita voi muotoilla koko kasvukauden ajan poistamalla lehtihankoihin muodostuvia uusia versoja (seuraamalla samalla kasville ominaista kasvutapaa). Bonsai ei pidä suurista ympäristönmuutoksista ja paikkaa vaihdettaessa se voi pudottaa lehtensä. Se virkoaa, kun kastelua vähennetään reilusti, sillä lehdetön puu haihduttaa vettä huomattavasti vähemmän kuin lehtevä ja kasvava.
Leikkausohjeita1. Alin oksa käännetään vinosti eteen oikealle/vasemmalle
2. Seuraava oksa taivutetaan vinosti eteen vasemmalle/oikealle
3. Kolmas oksa taivutetaan toisesta oksasta katsoen takavasemmalle/-oikealle
4. Oksia ei taivuteta suoraan eteenpäin eikä ristiin toisten oksien kanssa
5. Samalta kohtaa runkoa ei kasvateta useampia kuin yksi haara
6. Alaspäin ja ristiin kasvavat oksat poistetaan
7. Oksien ja latvan leikkaaminen saa puun haaroittumaan