Yrtit

YRTIT

Yrttien kasvattamiseen ei tarvita paljon tilaa. Niitä voi viljellä ruukuissa parvekkeella, ikkunalaudalla tai avomaalla. Kukkivat ja tuoksuvat yrtit käyvät myös koristekasveista.

Yrtit viihtyvät parhaiten kevyessä mullassa, johon on sekoitettu esim. viidennes hiekkaa. Niille sopii myös turpeen ja hiekan seos. Avomaalle istutetuille yrteille voi kalkkilisä olla tarpeen. Länteen ja itään päin olevat ikkunat sopivat parhaiten yrteille. Pohjoisen ikkunan valaistusta täytyy syksymmällä tehostaa kasvilampulla. Eteläikkuna saattaa puolestaan olla liian paahteinen.

Ruukkupuutarha vaatii säännöllistä kastelua. Pieniä ruukkuja joutuu kastelemaan lähes päivittäin, isommissa astioissa kasvit selviävät vähän pidempään. Kastelun lisäksi suihkutus on kasveille hyvin tärkeää ja mieluista. Yrttejä on hyvä lannoittaa esim. joka kastelun yhteydessä miedolla ravinneliuoksella, mikä erityisesti latvonnan jälkeen on tärkeää uuden sadon voimistamiseksi. Kasvukaudella lannoitus voi olla typpivoittoista ja valon vähetessä syksyä kohti väkevyyttä pienennetään ja ravinnesuhdetta muutetaan hieman kali- ja fosforipainotteisemmaksi.

Jotta taimet kasvaisivat tuuheiksi, niitä pitää latvoa. Säännöllinen latvominen kasvattaa yhä uusia sivuhaaroja ja joka latvonnasta kertyy myös satoa. Kerralla ei ole hyvä leikata kuin korkeintaan kolmasosa lehdistä. Jos yrttejä latvotaan säännöllisesti, sato on runsaampi, eikä kukkia ehdi kehittyä.

Astioihin istutettuja monivuotisia yrttejä voi yrittää talvettaa kuivahkona valoisassa paikassa esim. kellarissa tai muussa tilassa, jonka lämpötila on n. 0-5 °C. Helpointa ja varminta on kuitenkin aloittaa yrttien astiakasvatus keväällä uusilla, elinvoimaisilla taimilla.

MÄKIMEIRAMI ELI OREGANO Origanum vulgare

Oregano on monivuotinen mausteyrtti ja talvehtii ulosistutettunakin. Se vaatii aurinkoisen, lämpimän ja kuivahkon kasvupaikan ja voidaan istuttaa avomaalle n. 30 cm:n välein. Oreganoa käytetään pizza-, pasta- ja tomaattiruokien mausteena ja sen kauniit kukat sopivat myös kuivakukiksi.

RANSKAN RAKUUNA Artemisia dracunculus

Rakuunan ranskalainen viljelymuoto viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoiselle kasvupaikalla ravinteikkaassa, ilmavassa ja kalkkipitoisessa maassa, mutta ei erityisen kosteassa. Se kasvaa venäläistä muotoa matalammaksi, enintään 50-80 cm korkeaksi ja on monivuotinen, mutta vaati talvisuojauksen ulos istutettuna. Ranskalaista rakuunaa käytetään voimakkaan, hienon arominsa vuoksi salaateissa, kasvisruoissa, kastikkeissa, yrttivoissa ja juustoissa sekä liharuoissa.

RUOHOSIPULI Allium schoenoprasum

Kestävä, monivuotinen ruohosipuli talvehtii avomaalle istutettuna suhteellisen hyvin. Se menestyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla, kalkkipitoisella paikalla, joka on kuivahko, sillä märässä maassa sen juuret mätänevät helposti. Sopiva taimiväli on avomaalla 25-30 cm. Jos ruohosipuli pääsee kukkimaan, leikataan koko kasvusto alas, jotta saadaan uusi lehtisato. Lehtien kärkien kellastuminen on merkki veden tai ravinteiden puutteesta. Ruohosipuli sopii kaikkiin ruokiin, joihin halutaan mietoa sipulin makua, erityisesti kalaruokien mausteeksi.

RYYTISALVIA Salvia officinalis

Salvia pitää aurinkoisesta tai puolivarjoisasta, lämpimästä, kalkkipitoisesta ja suhteellisen kuivasta kasvupaikasta ja tyytyy melko niukkaan lannoitukseen. Avomaalla taimiväliksi käy 30 cm. Vaikka salvia on monivuotinen, sen talvehtiminen ulkona on epävarmaa ilman talvisuojausta. Salvia sopii mausteeksi lähes kaikkiin liharuokiin sekä myös kasvis- ja sieniruokiin ja keittoihin.

SITRUUNAMELISSA Melissa officinalis

Sitruunamelissa viihtyy ravinteikkaassa, ilmavassa ja kosteassa maassa aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Se on kylmänarka ja voidaan istuttaa avomaalle vasta hallojen mentyä tai harsokatetta apuna käyttäen 30 cm:n välein ja vaatii kastelua ulkona kuivina kausina. Monivuotisuudestaan huolimatta melissan talvehtiminen ulkona on joinakin vuosina ollut heikkoa ja se on talvisuojattava. Sitruunamelissa sopii esimerkiksi salaattien ja teen mausteeksi, mutta sato on korjattava varoen painaumien aiheuttamien lehtitummumien välttämiseksi. Yrtin aromi säilyy paremmin pakastettuna kuin kuivattuna.

TIMJAMI Thymus vulgaris

Monivuotinen timjami kasvaa parhaiten aurinkoisella, lämpimällä paikalla melko kuivassa vähäravinteisessa, kalkkipitoisessa maassa. Avomaalla taimien etäisyydeksi käy 20 cm. Vaikka timjamin talvehtiminen ulkona on joinakin vuosina ollut heikkoa, se kylväytyy itsestään jos sen annetaan kukkia, ja säilyy kasvupaikallaan. Talvisuojaus on hyväksi. Timjami sopii mausteeksi liha-, kana- ja kalaruokiin sekä keittoihin, paistoksiin, riisi-, makaroni- ja pizzaruokiin.