Viherherukka

(Ribes nigrum)

Viherherukka on mustaherukan muunnos, jolta puuttuu mustaherukan väripigmentti. Se on syntynyt itsestään siten, että mustaherukan kukka on pölyttynyt omalla siitepölyllään. Marjat maistuvat mustaherukalle, mutta ovat makeampia ja miedompia. Marjat ovat kypsinäkin vihreitä, joten linnut jättävät ne yleensä rauhaan. Marjat sopivat parhaiten tuorekäyttöön, hilloiksi ja viiniksi.

ISTUTUS

Viherherukka on kiitollinen kasvi ja se pärjää jopa savipitoisessa maassa. Hyvin menestyäkseen se kuitenkin vaatii runsasmultaisen, kuohkean puutarhamaan. Taimelle kaivetaan noin 50 cm syvä ja leveä istutuskuoppa, taimi istutetaan noin 5 cm entistä kasvusyvyyttä syvemmälle ja kastellaan hyvin. Istutusväli on noin 1,5 - 2 m. Astiataimia ei tarvitse leikata istutuksen yhteydessä, mutta leikkaus 15-20 cm korkeudelta edistää juurtumista ja haaroittumista. Istutettaessa syksyllä leikkaaminen jätetään mieluiten kevääseen.

HOITO

Viherherukkaa hoidetaan mustaherukan tapaan. Rikkaruohot poistetaan pensaan juurelta. Juurelle on hyvä lisätä esim. haketta tai lehtikariketta katteeksi. Kasvukaudella voidaan lannoittaa moniravinnelannoitteilla ja syksyllä vähätyppisillä syyslannoitteilla. Yleensä täysikasvuiset herukkapensaat pärjäävät melko vähäisellä lannoittamisella. Nuorille pensaille lannoittaminen on tärkeämpää, etenkin jos versokasvu näyttää heikolta.

LEIKKAUS

Ensimmäisinä vuosina riittää kun poistetaan katkenneet tai muuten vioittuneet ja lamoavat oksat. Oksat poistetaan kokonaan maata myöten. Parhaiten satoa tuottavat 2-4-vuotiaat versot jonka jälkeen oksat alkavat usein tummua, jäkälöityä ja kaljuuntua. Tällaiset 5-6-vuotiaat ja vanhemmat versot voidaan poistaa kokonaan.

Pensaat voidaan leikata joko syksyllä tai keväällä. Syysleikkaus tehdään sadonkorjuun jälkeen melko varhain, jotta leikkauspinnat ehtivät parantua ennen talven tuloa. Kevätleikkaus tehdään ennen silmujen puhkeamista.