Vesimeloni

(Citrullus lanatus)

 

KORKEUS: 2-3 metriä

KASVUPAIKKA: aurinkoinen, suojainen

KASVUALUSTA: tuore, vettäläpäisevä, runsasravinteinen

ISTUTUSVÄLI: 30-50 cm riippuen kasvupaikasta

SATO-AIKA: heinä-syyskuu lajikkeen mukaan

Taimia kasvatetaan valoisalla paikalla ennen ulosistutusta. Vesimelonia voi kasvattaa mahdollisimman lämpimällä paikalla esim. kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella tai kasvutunnelissa avomaalla. Taimet kannattaa karaista ennen kasvihuoneeseen tai ulos siirtämistä. Versojen voi antaa kasvaa maata myöten tai ne voidaan tukea ylöspäin esim. narujen avulla. Vesimelonin juuret kasvavat melko pinnassa, joten se viihtyy esim. kasvusäkissä. Latvominen edistää haaromista ja kukintaa, joten taimet on hyvä latvoa, kun niissä on vähintään kolme lehtiparia. 

Vesimeloni ei siedä kovin hyvin kuivahtamista, joten kasvualustan on hyvä pysyä tuoreena mutta sen täytyy olla myös ilmavaa. Vesimeloni tarvitsee myös paljon ravinteita. Kasvualustaan voi lisätä istutusvaiheessa hitaasti liukenevaa varastolannoitetta. Taimille annetaan lisälannoitusta tarvittaessa.

Pölytys on tärkeää hedelmien onnistuneelle kehittymiselle. Ulkona pölyttäjät hoitavat pölytyksen, kasvihuoneessa pölytys kannattaa tehdä esim. siveltimen avulla. Hedekukista kerätään siitepölyä, joka sivellään emikukkien sisäpuolelle. Emikukat erottaa hedekukista pullistumasta, joka on hedelmän alku kukan tyvessä. 

Kehittyvän hedelmän jälkeen versoon jätetään yksi lehti ja sen jälkeen verso kannattaa katkaista, jotta energia ohjautuu hedelmän kasvattamiseen. Hedelmät kehittyvät pitkiin versoihin avomaankurkun tapaan, joten ne kannattaa tukea. Versojen kasvaessa maata pitkin, kehittyvät hedelmät kannattaa nostaa ylös maasta, etteivät ne pääse pilaantumaan. Kypsä hedelmä lakkaa kasvamasta ja koputtaessa kuulostaa kumealta.