Tarvitseeko perennat suojata talveksi? Entä pitääkö niiden varret leikata pois syksyllä?

Perennojen varret voi halutessaan leikata syksyllä pois tai jättää siistimiset ensi kevääseen. Perennojen kannalta leikkely ei ole välttämätöntä. Varret ja lehdet antavat talvehtiville perennoille luontaista suojaa. Kasvit ottavat kuihtuvista varsista talteen ravinteita ja hivenaineita, joten ainakaan liian aikaisin niitä ei kannata leikata pois. Leikattujen varsien sisään voi lisäksi kerääntyä vettä jos syksy on sateinen. Vesi kulkeutuu kasvin tyvelle ja juuristoon haitaten näin talvehtimista. Toisaalta, jos perennakasvusto on ollut tiheää ja lehtevää, ylimääräisen kasviaineksen poistaminen helpottaa talvehtimista. 

Poikkeuksellisesti joidenkin talvenkestoltaan arkojen kasvien varret suositellaan leikattavaksi syksyllä talvenkestävyyden parantamiseksi. Tällöin ne tarvitsevat kuitenkin juuristolleen huolellisen suojauksen esimerkiksi havuilla, lehtikerroksella tai muulla katteella. Kestävimmät perennat sietävät syksyisen alasleikkauksen. Varret leikataan niiden tuleennuttua, eli kun ne muuttuvat keltaisiksi ja alkavat lakastua.

Arkojen ja ikivihreiden perennojen päälle voi jättää kevyen ja ilmavan lehti- tai havukerroksen. Turhan paksu ja tiivis lehtimassa vaikeuttaa talvehtivien kasvien hapen ottoa ja hidastaa maan sulamista keväällä. Lehtikerros pidättää lämpöä ja pidentää juurtumisaikaa. 

Syyslannoitus vahvistaa perennojen yleiskuntoa, auttaa talvehtimaan sekä parantaa seuraavan vuoden kukintaa. Vähätyppinen syyslannoite annetaan riittävän ajoissa, jotta perennat ehtivät käyttää sen hyödykseen ennen tuleentumista. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä aikaisemmin syyslannoitus annetaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että alkusyksyllä (elo-syyskuussa) annetusta lannoituksesta saadaan paras hyöty.