Sipulit

(Allium spp.)

 

KASVUPAIKKA: aurinkoinen

KASVUALUSTA: kalkittu, tuore, vettäläpäisevä, runsasmultainen, hiekkapitoinen, keskiravinteinen

SATO-AIKA: kesäkuusta pakkasiin asti lajista riippuen

 

PURJO (Allium porrum)
Purjolla on pitkä kasvuaika, jonka varrella se tarvitsee runsaasti ravinteita. Maa kannattaa siis peruslannoittaa hyvin ennen istutusta. Taimet voi siirtää ulos säiden mukaan touko-kesäkuun vaihteessa. Taimet istutetaan 10-15 cm välein, 40-50 cm rivivälein. Kasvusto pidetään rikkakasvivapaana esim. haraamalla. Samalla purjon varret voidaan mullata, jolloin saadaan varren alaosastaan valkoista purjoa. Kuivina kausina purjo tarvitsee kastelua. Lisälannoitusta voi antaa tarvittaessa. Katteena voi käyttää esim. ruohosilppua, joka estää rikkakasvien kasvua ja estää maan pinnan kuivumista. Purjo on valmista korjattavaksi loka-marraskuussa säistä riippuen. Purjolla on voimakas juuristo, joten sadonkorjuu on helpointa talikolla, jolla purjot nostetaan maasta. Pitkät juuret leikataan ja lehdet voidaan typistää. Purjonvarret voi varastoida esim. kellarissa.


RUOHOSIPULI (Allium schoenoprasum)
Ruohosipulia voi kasvattaa sisällä ruukuissa, parvekkeella laatikossa tai avomaalla. Se sopii hyvin myös kotipuutarhojen perennapenkkeihin. Ruohosipuli viihtyy tuoreessa ja vettäläpäisevässä maassa, joka on hyvin lannoitettu. Runsain sato saadaan silloin, kun kasvusto leikataan alas nuppuisena. Tämän voi toistaa muutaman kerran kesän aikana. Ruohosipulin ei kannata antaa kukkia, vaan kukkavarret on hyvä katkaista, ettei kasvi siementäisi liikaa. Muutaman kukan voi jättää koristeellisuutensa vuoksi. Myös kukat ovat syötäviä. Ruohosipulikasvustot on hyvä uusia jakamalla noin kolmen vuoden välein.
 

VALKOSIPULI (Allium sativum)
Valkosipulit istutetaan ulos heti kun maa on muokattavissa ja lämmennyt. Taimet istutetaan ravinteikkaaseen, peruslannoitettuun maahan 10-20 cm välein. Sopiva riviväli on noin 30 cm. Valkosipulia voi kasvattaa myös lavakauluksessa, kun kasvualustaa on vähintään 30 cm. Istutusalue kastellaan hyvin ja tarvittaessa kastelusta huolehditaan koko kesän ajan. Lannoitteeksi käyvät erityisesti orgaaniset lannoitteet, kuten kanankakka ja ruohosilppu.

Kukkavarret kannattaa katkoa, ettei kukinta vie sipulin kehittymiseltä voimia. Myös kukkavarret ja kukat ovat syötäviä. Sipulit ovat valmiita korjattavaksi, kun lehdet alkavat elo-syyskuussa kellastua. Sadonkorjuu onnistuu helpoiten talikoilla. Osa sipuleista voidaan käyttää heti tuoreeltaan, jolloin maku on voimakkaimmillaan. Sipulit kuivataan säilyvyyden varmistamiseksi kuivassa ja ilmavassa paikassa. Varret voidaan katkaista muutaman päivän esikuivatuksen jälkeen. Sopiva lämpötila on 20-30 astetta. Kun sipuli kuori on rapisevan ja paperimaisen ohutta, sipuli on kuivunut riittävästi.