Sinilyijykukka

(Plumbago auriculata)
 

Sinilyijykukka on rento- mutta pystykasvuinen, tiiviin pensasmainen puuvartinen kasvi. Se on nopeakasvuinen, erittäin helppohoitoinen ja kiitollinen huonekasvi, joka viihtyy kesät ulkona. Ihanteellinen kasvupaikka on aurinkoisen valoisa ja lämmin, muttei paahteinen. Erittäin vähään tyytyvä sinilyijykukka sietää myös vähävaloisia olosuhteita, kuten esim. sisempänä huoneessa. Kukinta on kuitenkin runsain aurinkoisessa paikassa. Puolipallokukinnot puhkeavat kesäversojen lyhyisiin sivuoksiin. Kukinnossa on 20-30 kukkaa. Sinilyijykukka saattaa tarvita versojen leikkaamista kukinnan jälkeen. Leikkaamisella voi kontrolloida kasvin kokoa ja kasvusto pysyy siistinä.

Kasvi on vaatimaton kasvualustan suhteen. Se viihtyy normaalissa kukkamullassa sisällä, ulkona ruukkuistutuksiin käy puutarhamulta. Mullan on hyvä olla hiekkapitoista, tai ruukut salaojitetaan esim. kevytsoralla. Sinilyijykukkaa kastellaan kohtuullisesti mutta säännöllisesti, etenkin kiivaan kasvun ja kukinnan aikaan. Kasvi kestää paljon paremmin kuivuutta kuin märkyyttä. Pitkäkestoinen liikamärkyys mädännyttää juuriston nopeasti. Sinilyijykukalle riittää lannoitus viikon välein tai vaihtoehtoisesti voi käyttää hitaasti liukenevia lannoitteita, jota luovuttavat ravinteita tasaisesti kasvualustaan.

Sinilyijykukka on melko hallanarka, joten se kannattaa tuoda syksyllä ajoissa takaisin sisälle. Sitkeänä kasvina se selviytyy talvesta huoneenlämmössäkin, mutta viihtyy parhaiten viileässä ja valoisassa talvetuspaikassa. Saattaa valon vähyyden vuoksi pudottaa lehtensä talveksi, etenkin lämpimässä paikassa. Tällöin kasvin annetaan olla lähes kuiviltaan ja kastellaan harvakseltaan. Viileä talvetustila takaa runsaan kukinnan seuraavana vuonna.

Tarvitsee yleensä vuosittaisen uudelleenistutuksen keväällä. Juuristo kasvaa melko suureksi, joten ruukun koko valitaan kasvun mukaan. Uudelleenistutuksen yhteydessä voimakastakin karsimista sietävä sinilyijykukka kannattaa nuorentaa leikkaamalla versot n. 10-senttisiksi. Voidaan lisätä keväällä pistokkaista pikkuoksien nuputtomista kärjistä tai elokuussa latvapistokkaista sekä siemenistä.