Saskatoon

eli MARJATUOMIPIHLAJA

(Amelanchier alnifolia)


KASVUPAIKKA: aurinkoinen, puolivarjoinen

KASVUALUSTA: kuiva tai tuore, hiekkapitoinen, keskiravinteinen

ISTUTUSVÄLI: 60-70 cm

KORKEUS: 1,5-4 metriä lajikkeen mukaan

KUKINTA: touko-kesäkuu

KUKAN VÄRI: valkoinen

SATO-AIKA: heinä-elokuu

TALVENKESTÄVYYS: I-VI lajikkeen mukaan


Itsepölytteinen saskatoon alkaa tuottaa satoa yleensä kolmantena kesänä istutuksesta ja voi säilyä satoikäisenä jopa 30 vuotta. Saskatoonin marjat ovat hyviä flavonoidien ja fenolihappojen lähteitä. Marjoja voidaan käyttää tuoreena, kuivata tai erityisesti pakastaa, koska niiden rakenne tai ulkonäkö ei kärsi pakastamisesta. Marjat sopivat myös leivontaan, hillon, hyytelön, mehun ja viinin valmistukseen. Voimakkaimmillaan marjan maku tulee esiin mehussa.

ISTUTUS
Saskatoon viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla, jonka on oltava kosteahko, mutta vesi ei saa siinä kuitenkaan seisoa. Multavat hieta- ja moreenimaat ovat kasvatukseen parhaita. Istutuksen yhteydessä kasvualustaa voi lannoittaa kompostilla tai puutarhan seoslannoitteella. Marjantuotantoon sopiva taimiväli on 60-70 cm ja riviväli 3-5 metriä, koska marjojen kypsyessä oksat taipuvat marjojen painosta ja rivivälit menevät helposti tukkoon. Taimet istutetaan n. 5 cm entistä istutussyvyyttä syvemmälle. Haaroittuneet taimet eivät tarvitse istutusleikkausta.

HOITO
Rikkakasvien torjunnasta huolehditaan varsinkin taimivaiheessa. Lannoitukseen voidaan käyttää normaaleja moniravinnelannoitteita, mutta runsasmultaisilla kasvupaikoilla on varottava liiallista typpilannoitusta, jottei kasvusto rehevöidy ja marjojen tuotanto kärsi. Rastaiden torjunta satoaikaan pelättimin tms. on tarpeen. Marjatuomipihlaja ei kaipaa leikkausta, mutta sietää sitä hyvin. Kuivuneet ja vioittuneet oksat kannattaa poistaa varhain keväällä ja iäkkäämpien taimien vanhimpia versoja poistetaan pikkuhiljaa vuosittain.