Saako tuhkaa levittää puutarhaan ja miten se vaikuttaa?

Tuhka vaikuttaa maahan samalla tavalla kuin kalkki, eli nostaa maan pH-arvoa. Tuhkaa voi huoletta lisätä vuosittain marja- ja hedelmäkasveillepuille ja pensaille sekä nurmikolle. Vuosittain levitettynä sopiva määrä tuhkaa on noin 5-10 kg aarille. 

Ellei puutarhamaa ole kovin hapanta, tuhkaa ei kannata antaa happamammassa maassa viihtyville kasveille, kuten hortensioillepensasmustikoillealppiruusuilleatsaleoille ja kanervakasveille. Kasvimaalle ja esim. perunalle voi levittää tuhkaa kohtuullisessa määrin. Tuhka sisältää vaihtelevan määrän raskasmetalleja, riippuen tuhkasta. Lehtipuiden tuhka sisältää raskasmetalleja yleensä vähemmän kuin havupuiden tuhka. Metallit kulkeutuvat kasveihin melko huonosti, kun maan pH-taso on lähellä neutraali (pH 6-6,5).

Tuhka sisältää kaliumia ja fosforia sekä hivenravinteita, mutta ei typpeä, joten se sopii erinomaisesti syyslannoitukseen. Tuhkasta löytyy mm. magnesiumia ja rautaa, joten tuhkalla voidaan korjata myös maan hivenravinnepuutoksia. Hivenainepitoisuudet vaihtelevat tuhkasta riippuen.