Saako tuhkaa levittää puutarhaan ja miten se vaikuttaa?

Tuhka vaikuttaa maahan samalla tavalla kuin kalkki, eli nostaa maan pH-arvoa. Tuhkaa voi huoletta lisätä vuosittain marja- ja hedelmäkasveillepuille ja pensaille sekä nurmikolle. Vuosittain levitettynä sopiva määrä tuhkaa on noin 5-10 kg aarille. 

Ellei puutarhamaa ole kovin hapanta, tuhkaa ei kannata antaa happamammassa maassa viihtyville kasveille, kuten hortensioillepensasmustikoillealppiruusuilleatsaleoille ja kanervakasveille. Kasvimaalle tuhkaa ei suositella sen sisältämien raskasmetallien, kuten kadmiumin, lyijyn ja arseenin vuoksi. Puhdasta lehtipuun tuhkaa, jonka alkuperä on tiedossa, voidaan käyttää myös hyötypuutarhassa. Perunalle ei anneta tuhkaa, mikäli perunamaata kalkitaan, sillä pH:n nouseminen voi aiheuttaa perunaruven lisääntymistä. 

Tuhka sisältää kaliumia ja fosforia sekä hivenravinteita, mutta ei typpeä, joten se sopii erinomaisesti syyslannoitukseen. Tuhkasta löytyy mm. magnesiumia ja rautaa, joten tuhkalla voidaan korjata myös maan hivenravinnepuutoksia. Hivenainepitoisuudet vaihtelevat tuhkasta riippuen.