Ruukkulilja

 

Sipulit istutetaan 11-14 cm:n ruukkuun, johon mahtuu 1-2 sipulia. Tätä isompiin ruukkuihin istutetaan vähintään 3 sipulia. Istutusmullaksi käy tavallinen kukkamulta tai istutusturve. Ruukun pohjalle laitetaan pari senttiä multaa, jonka jälkeen sipuli asetetaan ruukkuun ja ruukku täytetään mullalla. Multa kastellaan huolellisesti.

Paras juurtumislämpötila on n. +15 oC, mutta huoneenlämpökin käy. Ruukut voivat olla kolme ensimmäistä viikkoa pimeässäkin. Versojen ollessa 4-5 cm pitkiä, ruukut siirretään mahdollisimman valoisalle ikkunalle. Liljat tarvitsevat vähintään 13 tuntia valoa vuorokaudessa. Aluksi liljoja kastellaan, kun mullan pinta on kuivunut. Nuppujen tultua esiin kastelun vähentäminen ja runsas valo takaavat tanakan kasvun. Liljoja voi lannoittaa muutaman kerran normaaleilla sisäkukille soveltuvilla lannoitteilla. 60-70 päivän kuluttua istuttamisesta ilmestyvät ensimmäiset nuput aasialaisiin lajikkeisiin ja 90-120 päivän kuluttua tuoksuviin rascal-lajikkeisiin. Kukintojen avauduttua heteet on syytä nyppiä pois, sillä liljojen siitepöly tahraa. Jos siitepölyä kuitenkin karisee esim. pöytäliinalle, se on helppo poistaa teipillä painelemalla.

HOITO KUKINNAN JÄLKEEN

Kuihtuneet kukinnot leikataan pois. Kastelua jatketaan kukinnan jälkeenkin, jotta sipuli kasvaa kokoa. Yöpakkasten mentyä liljat istutetaan puutarhaan aurinkoiseen paikkaan jatkamaan kasvuaan. Istutussyvyys on sama kuin ruukussa. Liljojen lannoitukseen puutarhassa soveltuvat mm. puutarhan Y-lannos tai kananlanta.

Liljojen varsien annetaan tuleentua pakkasiin asti. Talvella liljapenkin päälle on hyvä kasata lunta, jottei pakkanen nouse maan sisällä liian kovaksi. Talven aikana liljansipulit saavat kylmäkäsittelyn, joka saa aikaan seuraavan vuoden kukinnan.