Ruohosipuli

RUOHOSIPULI

(Allium schoenoprasum)

 

Ruohosipuli on monivuotinen, yksi yleisimmin viljellyistä maustekasveista Suomessa. Se sopii mausteeksi kaikkiin sellaisiin ruokiin, joihin halutaan mietoa sipulin makua, kuten salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin ja voileipien päälle. Kukista saa myös kauniita koristeita kattauksiin. Tuore ruohosipuli sisältää paljon C-vitamiinia, rautaa ja A-vitamiinia.

Ruohosipulia voi kasvattaa sisällä ruukuissa tai parvekkeella laatikossa. Se sopii hyvin myös kotipuutarhojen perennapenkkeihin. Ruohosipuli viihtyy kuivahkossa maassa, joka on hyvin lannoitettu. Liian kosteassa maassa juuret saattavat mädäntyä. Syksyllä kellariin nostetuista juurista voidaan hyötää tuoretta ruohosipulia vaikka keskellä talvea. Huoneenlämpöön siirrettäessä niistä alkaa kasvaa uusia vihreitä varsia.

Ruohosipulin ei kannata antaa kukkia, vaan kukkavarret on hyvä katkaista, ettei kasvi siementäisi liikaa. Jos ruohosipuli pääse kukkimaan, se täytyy leikata alas uusien versojen kasvattamiseksi. Muutaman kukan voi aina jättää koristeellisuutensa vuoksi. Ruohosipulikasvustot on hyvä uusia jakamalla noin kolmen vuoden välein.