Runkoruusu

Runkoruusut ovat usein jatkuvakukintaisia, perusrunkoon vartettuja jalo- tai tertturuusuja. Ne voidaan istuttaa suoraan maahan esim. perennaryhmiin, tai omaan ruukkuunsa.

ISTUTUS

Ruusut viihtyvät parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisella, lämpimällä ja suojaisella kasvupaikalla. Multavaa ja runsasravinteista kasvualustaa on hyvä olla vähintään puoli metriä. Savista maata parannetaan lisäämällä siihen hiekkaa ja multaa. Kasvualusta ei saa olla liian kuiva. Maa on kuitenkin ojitettava kunnolla, sillä ruusut eivät siedä seisovaa vettä. Paras istutusaika on keväällä ennen silmujen puhkeamista. Runkoruusun taimet istutetaan kukkapenkkiin tai ruukkuun entiseen kasvusyvyyteensä. Taimi on suojattava, jos esiintyy hallaa. Taimen tyvelle sopivat erilaiset peittävät aluskasvit ruusun juuristoa suojaamaan. Taimi kannattaa tukea kunnollisella kepillä jo istutuksen yhteydessä, jottei taimi turhaan taivu tai katkea tuulessa.

HOITO

Runkoruusuja hoidetaan kuten muitakin ruusuja. Ruukussa kasvavia runkoruusuja kastellaan säännöllisesti. Kasvualusta pidetään tasaisen tuoreena. Sopivia lannoitteita ruusuille ovat mm. puutarhaliikkeistä saatavat yleislannoitteet ja erityisesti ruusuille tarkoitetut moniravinnelannoitteet. Tuholaisia ja tauteja on hyvä tarkkailla, ja torjunta on syytä aloittaa heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Yleisimmin tuhoja ruusulla aiheuttavat kirvat ja härmä. Sopivia torjunta-aineita voi ostaa puutarhamyymälöistä.

Kukkiva jalo-osa ei saa talvella lumesta luontaista suojaa, joten runkoruusut on helpointa talvettaa ruukussa viileässä paikassa esim. autotallissa tai kellarissa. Sopiva talvilämpötila on noin 0-10 astetta. Multa pidetään talven yli kuivahkona ja kastellaan tarpeen mukaan.

LEIKKAUS

Runkoruusut istutus- ja hoitoleikataan varhain keväällä ennen silmujen puhkeamista. Latvaan jätetään 4-8 vahvinta versoa, jotka lyhennetään noin 20 cm pituisiksi. Kesällä poistetaan rungosta tai varttamiskohdasta lähtevät mahdolliset villiversot viivyttelemättä, jotta ne eivät vie voimaa jaloversolta. Kuihtuneet kukat taitetaan pois, jotta kukinta jatkuisi mahdollisimman pitkään. Jos vanhat kukat jätetään ruusuun, se alkaa muodostaa siemeniä ja kukinta heikkenee.