Puna- ja valkoherukka

(Ribes Rubrum-Ryhmä)

Valkoherukka on punaherukan muunnos, jolta puuttuu punaherukan marjan punaisen värin aiheuttava geeni. Valkoherukka jää kooltaan ja sadoltaan hieman pienemmäksi kuin punaherukka, mutta kellertävän valkoiset marjat ovat makeampia ja vähemmän happamia kuin punaherukalla. Samoin vaaleanpunainen Aili-lajike on punaherukan muunnos, jonka marjojen maku on miedompi kuin muilla punaherukoilla. Marjat sopivat mm. mehuihin, hilloihin, hyytelöihin sekä viineihin.

ISTUTUS

Puna- ja valkoherukat viihtyvät vaatimattomassakin kasvupaikassa. Runsaan marjasadon edellytyksenä on kuitenkin aurinkoinen tai lievästi varjoinen kasvupaikka sekä tuore, runsasmultainen ja ravinteikas kasvualusta. Taimelle kaivetaan noin 50 cm syvä ja leveä istutuskuoppa. Taimet istutetaan noin 5 cm entistä kasvusyvyyttä syvemmälle ja kastellaan hyvin. Istutusväli on noin 1,5 - 2 m. Astiataimia ei tarvitse leikata istutuksen yhteydessä, mutta leikkaus 15-20 cm korkeudelta edistää juurtumista ja haaroittumista. Istutettaessa syksyllä leikkaaminen jätetään mieluiten kevääseen.

HOITO

Rikkaruohot poistetaan pensaan juurelta. Juurelle on hyvä lisätä esim. haketta tai lehtikariketta katteeksi. Kasvukaudella voidaan lannoittaa moniravinnelannoitteilla ja syksyllä vähätyppisillä syyslannoitteilla. Yleensä täysikasvuiset herukkapensaat pärjäävät melko vähäisellä lannoittamisella. Nuorille pensaille lannoittaminen on tärkeämpää, etenkin jos versokasvu näyttää heikolta.

LEIKKAUS

Puna- ja valkoherukan leikkaustarve on melko vähäinen, sillä se on melko pystykasvuinen. Pensaat ovat luonnostaan ilmavia ja versojen sadontuottokyky säilyy pitkään. Satoikäistä puna- ja valkoherukkaa tarvitsee leikkausta yleensä vain joka toinen vuosi, jolloin poistetaan vanhimpia, noin 7-vuotiaita oksia. Oksat leikataan kokonaan maata myöten aikaisin keväällä. Vanhan oksan kuori hilseilee ja pinnalla voi kasvaa naavaa tai sammalta. Myös mahdolliset lamoavat versot voi poistaa, jolloin pensas ei vaadi tukemista.