Prinsessalilja

(Alstroemeria)
 

Prinsessaliljan matala, pensasmaiseksi jalostettu muoto kasvaa vain 20-45 cm korkeaksi ja on parhaimmillaan erilaisissa ruukuissa ja astioissa sekä kukkaistutuksissa. Se kukkii taukoamatta keväästä syyshalloihin saakka, jos kuihtuneet kukat poistetaan säännöllisesti. Prinsessalilja sietää sadetta ja pientä, enimmillään noin 5 asteen pakkasta melko hyvin.

Prinsessalilja esikasvatetaan mieluiten valoisalla ikkunalla tai lasitetulla parvekkeella kohtuullisessa lämpötilassa. Kasvu on tanakkaa ja nuppuja kehittyy runsaasti n. 15-18 asteessa. Yksi taimi riittää n. 14-17 cm ruukkuun. Istutusruukku ei saa olla liian suuri, muuten kukinta voi myöhästyä, ruukun koko valitaan kasvun myötä. Ruukku ei saa läpäistä valoa, ts. esimerkiksi lasiruukku ei ole hyvä prinsessaliljalle, sillä sen juuriston tulee olla ehdottoman pimeässä. Taimipaakun yläreunan tulee jäädä riittävän syvälle mullan alle, jotta juuriston lämpötila säilyisi mahdollisimman alhaisena. Viileässä kasvava juuristo vaikuttaa edullisesti kukkivien versojen määrään. Normaali kukkamulta käy hyvin, ulos siirrettäessä prinsessaliljat voi esim. istuttaa puutarhamultaan. Istutuksen jälkeen varotaan liikakastelua. Kun taimet ovat juurtuneet, prinsessaliljoja kastellaan normaalisti, eli tarpeen mukaan.

Keväällä prinsessaliljat totutetaan vähitellen ulkoilmaan pitämällä niitä päivät ulkona suojaisassa ja lämpimässä paikassa. Sopiva kasvupaikka on valoisa muttei paahteinen. Maassa kasvatettavien taimien juuristoalueen kattaminen esim. ruohosilpulla pitää maan lämpötilan alhaisempana. Lannoittaminen moniravinnelannoitteilla voidaan aloittaa n. 4 viikon kuluttua istutuksesta. Säännöllisellä lannoituksella saadaan vahva kasvu sekä värikkäämpi ja runsaampi kukinta. Kuihtuneet kukat ja siemenkodat poistetaan säännöllisesti vetämällä kukkavarret irti, ei mielellään leikkaamalla.

Prinsessaliljan juurakot talvetetaan viileässä paikassam esim, kellarissa daalioiden tapaan. Ennen kellariin vientiä lannoitus lopetetaan ajoissa, jotta juurakot ehtivät valmistautua talven lepokauteen. Ihannelämpötila talvehtimiselle on noin +2 astetta. Juurakot voidaan talvettaa sellaisenaan esim. hiekan seassa tai istutusruukuissaan. Keväällä prinsessaliljat otetaan sisälle esikasvatukseen ja siirretään ulos hallojen mentyä.

 

 

 • Prinsessalilja Colorita Purple

  Tuotenro: 27566

  Pakkauskoko: 1 kpl

  Prinsessalilja Colorita Purple

  0,00 €

  Ei tällä hetkellä myynnissä

 • Prinsessalilja Colorita Pink

  Tuotenro: 27567

  Pakkauskoko: 1 kpl

  Prinsessalilja Colorita Pink

  0,00 €

  Ei tällä hetkellä myynnissä