Osterivinokas

OSTERIVINOKKAIDEN KASVATUSOHJE

 

Osterivinokaslaatikko sisältää kasvualustan, joka tulisi olla valkoisen huovaston juovittama. Jollei näin ole, sulje laatikon kansi ja pidä laatikkoa 20-25 oC:ssa vielä 10-14 vuorokautta.

ALOITUS

Kastele kasvualusta tasaisesti esimerkiksi sumutinpullolla. Huom! Kasvualustan tulee olla kostea muttei läpimärkä! Aseta kansi laatikon päälle ja säilytä laatikkoa n. 20 °C:ssa 7 vrk

KASVATUS

Laita esimerkiksi hammastikut laatikon jokaiseen kulmaan niin, että kannen ja laatikon väliin jää n. 3 cm:n rako. Vaihtoehtoisesti voit käyttää läpinäkyvää muovia, johon leikataan neljä, halkaisijaltaan 2-3 cm:n pyöreitä reikiä ja asettamalla muovi ikään kuin hatuksi laatikon päälle. Anna kasvualustan saada päivänvaloa muttei suoraa auringonpaistetta. Jos mahdollista, niin siirrä laatikko mieluiten viileään n.10-15 °C:een. Pidä huolta, ettei kasvualusta pääse koskaan kuivumaan eli kastele sitä vähintään kerran päivässä hajottajalla varustetulla kastelukannulla tai sumutinpullolla. Kasvualustan tulee olla kostea muttei läpimärkä. Jatka sumutusta sientenalkujen ilmestyttyä, sillä muutoin sienet kuivuvat.

SADONKORJUU

Osterivinokkaat kasvavat rykelmissä, jotka pitää irrottaa kerralla, joten osa ryhmän sienistä saattaa olla liian nuoria. Osterivinokkaat ovat korjuukypsiä, kun lakin reunat alkavat kääntyä ylöspäin. Varmista, ettei katkenneita varren tyviä jää kasvualustan pintaan, sillä ne pilaantuvat helposti. Sieniä valmistettaessa niihin jätetään vartta vain n. 1 cm lakin alta. Varret, jotka ovat lakkia kovempia, voidaan käyttää keitoissa tai pataruoissa. Kun ensimmäinen sato on kerätty, jatka kastelua kerran päivässä niin, että kasvualusta pysyy tasaisen kosteana. Toinen sato nousee ylös muutaman viikon kuluttua. Yhdestä laatikollisesta voit kerätä 2-4 satoa. Kun sieniä ei enää ilmaannu, laatikon sisältö voidaan käyttää lannoitteeksi ja laatikkoa voi käyttää puhdistuksen jälkeen esim. kylvöastiana.