Mitkä pensaat kestävät alasleikkauksen ja mitkä pensaat vain harvennan?
Pensaan alasleikkaaminen tarkoittaa, että kaikki pensaan varret katkaistaan läheltä maanpintaa samalla kertaa. Versot katkaistaan 10-30 cm korkeudelta riippuen pensaan koosta. Nopeakasvuiset ja talvenkestävät pensaat, jotka versovat runsaasti, voi nuorentaa alasleikkaamalla. Piikkisillä pensailla alasleikkaus voi olla ainut nuorennuskeino, sillä harventaminen voi olla hyvin hankalaa. Alasleikkaus tehdään aina varhaiskeväällä ennen silmujen puhkeamista. Hitaasti uusiutuvat ja talvenarat pensaat leikataan mieluiten harventamalla, eli poistamalla vanhoja oksia tarvittaessa vuosittain. Leikkaustiheys riippuu pensaslajista. Saman vuoden versoilla kukkivat, runsaasti versovat pensaat voi halutessaan leikata alas vaikka joka kevät. Toisaalta, useimmat pensaat eivät kaipaa alasleikkausta kuin vasta 15-20 vuoden päästä istutuksesta.
Seuraavassa esimerkkejä pensaista, jotka voi nuorentaa alasleikkaamalla: kurttu- ja hansaruusu, pensasangervot, tuoksuvatukka, seppelvarpu, hernepensaat, vuohenkuusamat, aitaorapihlaja, mahonia, happomarjat, taikinamarja, lumimarja ja mustaselja. Jotkin lajit, kuten heisiangervot nuorennetaan mieluiten harventamalla, mutta ne kestävät tarvittaessa alasleikkauksen.
Muun muassa hortensiat, syreenit, tuhkapensaat, pensashanhikit, kuusamat, pensaskanukat, tuomipihlajat, aroniat, atsaleat, jasmikkeet ja onnenpensaat kuuluvat pensaisiin, jotka suositellaan leikattavaksi harventamalla.
Seuraavassa esimerkkejä pensaista, jotka voi nuorentaa alasleikkaamalla: kurttu- ja hansaruusu, pensasangervot, tuoksuvatukka, seppelvarpu, hernepensaat, vuohenkuusamat, aitaorapihlaja, mahonia, happomarjat, taikinamarja, lumimarja ja mustaselja. Jotkin lajit, kuten heisiangervot nuorennetaan mieluiten harventamalla, mutta ne kestävät tarvittaessa alasleikkauksen.
Muun muassa hortensiat, syreenit, tuhkapensaat, pensashanhikit, kuusamat, pensaskanukat, tuomipihlajat, aroniat, atsaleat, jasmikkeet ja onnenpensaat kuuluvat pensaisiin, jotka suositellaan leikattavaksi harventamalla.