Miten suojaan kukkapenkkini kasvit talvimärkyydeltä ja muilta talven rasituksilta?

Harjuun eli kohopenkkiin istuttaminen vähentää talvimärkyyttä kun vesi ei jää seisomaan juuristolle vaan painuu alemmas. Harjun ei tarvitse valtavan korkea, riittää kun kasvi tulee selkeästi maanpinnan yläpuolelle. Harjuistutus mahdollistaa myös istutuspaikan nopeamman lämpenemisen keväällä. 

Syyslannoitus vahvistaa sekä ruoho- että puuvartisia kasveja talvea varten. Se tulee antaa riittävän ajoissa, etelässä elo-syyskuussa, pohjoisessa heinä-elokuussa.

Lisäsuojaa talveksi voi viritellä vaikkapa kuivista syksyn lehdistä tai havunoksista. Talvisuojan pitää olla hengittävä eikä se saa olla liian paksu. Kasvit on paras suojata vasta kun maa on jäätynyt. Suojat poistetaan kun maa on keväällä sulanut. Usein perennat talvehtivat paremmin pohjoisempana reilun lumipeitteen ansiosta. 

Perennojen varsia ei tarvitse välttämättä leikata syksyllä. Varret toimivat luontaisena talvisuojana aroille perennoille, sillä lumi kerääntyy etenkin taitettujen varsien päälle vaipaksi. Kovin rehevän tuleentuneen kasvuston leikkaaminen kuitenkin helpottaa perennojen talvehtimista. Paksu lehtimassa vaikeuttaa kasvien juurten hapenottoa sekä uusien versojen kasvua keväällä.