Miten saan sammaleen pois nurmikosta?

Sammaleesta nurmikolla voidaan olla montaa eri mieltä. Joku ei siedä sitä ollenkaan, toiset jopa pyrkivät lisäämään sitä. Pehmeä sammal tuntuu paljaan jalan alla miellyttävälle ja sillä on myös esteettistä arvoa. Sammaleella voi jopa korvata osia nurmikosta. Sammaleesta pääsee kuitenkin eroon, mikäli haluaa pitää nurmikkonsa puhtaana. 

Sammaleen ilmestyminen nurmikolle kertoo maan tiivistymisestä ja/ tai happamoitumisesta. Jos kunnon salaojitus on jäänyt tekemättä ennen nurmikon perustamista, sammalta voi vuosien saatossa ilmestyä nurmikolle. Sadevesi happamoittaa nurmikkoa luonnostaan, ja luo sammaleelle otolliset kasvuolosuhteet.

Sammalta voi torjua ilmastamalla nurmikkoa haravoimalla tai rei’ittämällä. Ilmastuksen jälkeen nurmikolle voi levittää hiekkaa, mikä pitää ilmakanavat auki. Nurmikko kalkitaan ja sitä lannoitetaan lisävoiman antamiseksi. Jos käyttää sammalsyöppöjä, nurmikko on hyvä kalkita sen jälkeen. Nurmikon hoidossa ennakoivat toimenpiteet ovat tehokkaimpia. Kun ruohomattoa kalkitaan ja lannoitetaan säännöllisesti ja pidetään huolta maan ilmavuudesta, on jo hyvät mahdollisuudet saada sammalvapaa nurmikko.