Miten onnistun hävittämään vuohenputken?

Sitkeä vuohenputki (Aegopodium podagraria) on monessa puutarhassa iänikuinen vitsaus, sillä se leviää erittäin tehokkaasti maavarsien ja siementen avulla. Vuohenputken esiintyminen kertoo hyvälaatuisesta ja multavasta maasta. Esimerkiksi omenapuiden alle sen voi jättää rehottamaan puun siitä kärsimättä. Vuohenputket kannattaa kuitenkin yleensä hävittää puutarhassa, sillä levitessään se voi tukahduttaa koriste- ja hyötykasvit alleen. 

Vuohenputken hävitys tulisi aloittaa hyvissä ajoin ennen kuin kasvustot ehtivät kasvaa korkeiksi pensaiksi. Säännöllinen kitkentä voi olla tehokasta mutta vuohenputki leviää pienimmästäkin maavarren palasesta. Varret tulee kitkeä ennen kukintaa ja siementämistä kesäkuussa. Säännöllinen niittäminen heikentää kasvustoa pikku hiljaa.

Vuohenputki ei viihdy varjoisassa paikassa, joten pahasti putkittuneeseen puutarhaan voi istuttaa varjostavia puita ja pensaita. Jos vuohenputken valtaamalle paikalle on tarkoitus istuttaa perennoja tai muita kasveja, vuohenputket täytyy hävittää hyvin huolellisesti. Joskus on pakko vaihtaa koko kasvualusta ja lisätä tilalle rikkaruohojen siemenistä vapaata multaa. Jos vuohenputken saastuttama alue on yhtenäinen, siihen voi levittää mustaa muovia, jolloin juurakot yleensä kuolevat kesän aikana. Siemeniä jää maahan väistämättä aina jonkin verran. Kemiallisesti vuohenputkia voi yrittää torjua glyfosaattia sisältävillä torjunta-aineilla.