Miten leikkaan viiniköynnöstäni, jotta se tuottaisi runsaasti rypäleitä?

Viiniköynnöksen (Vitis) kasvua kannattaa rajoittaa, ettei se turhaan kasvata versoja ja lehtiä rypälesadon kustannuksella. Pääversoja on hyvä jättää alunperinkin vain parisen kappaletta. Leikkaamattoman viiniköynnöksen rypäleet eivät todennäköisesti ehdi kypsyä. Leikkaaminen ilmavoittaa kasvustoa, jolloin harmaahome ei pääse iskemään yhtä helposti. Myös valo-olosuhteet paranevat ja sitä kautta rypälesatokin. 

Kesä ja syksy ovat hyvää leikkausaikaa. Keväällä kasvun lähtiessä käyntiin versot voivat vuotaa leikattaessa. Jos kuitenkin syksyn leikkaus unohtui, sen voi tehdä vielä aikaisin keväällä ennen silmujen turpoamista. Pääversoista kasvavat sivuversot typistetään. Versoon jätetään muutamia silmuja, joista uusi kasvu alkaa. Viime vuoden satoversot leikataan 2-3 silmun takaa. Ohuet, hennot ja huonot oksat poistetaan kokonaan. 

Rypäleterttujen alut muodostuvat keskikesällä ja silloin tehdään kasvuleikkaus. Satoversot lyhennetään kun rypäleet ovat suurin piirtein sormenpään kokoisia. Oikea leikkauskohta on viimeisen tertun jälkeisen lehden yläpuolelta. Leikkauksen jälkeen lehtihankoihin kasvavat "varasversot" poistetaan.