Miten hävitän härmän siperianhernepensaista?

Härmä on sienitauti, joka leviää tuulen mukana etenkin lämpiminä ja kuivina kesinä. Siperianhernepensas (Caragana arborescens) voi saada härmätartunnan erityisesti tuulensuojaisella kasvupaikalla hyvin kuivassa maassa kasvaessaan. Härmä muuttaa lehdet ja nuoret versot likaisen harmaiksi. Lehdet eivät kuole, mutta sieni vaikeuttaa lehtien yhteyttämistä ja kasvua. Lämpimien päivien ja viileiden öiden lämpötilaero aiheuttaa kosteuden tiivistymistä lehdille, jolloin härmäsienen itiöt itävät. 

Hyväkuntoinen pensas on vastustuskykyisempi sienitaudeille kuin huonokuntoinen. Jos kuitenkin härmää ilmestyy myös hyväkuntoisiin pensaisiin, siitä ei kannata erityisemmin huolestua. Vahvassa kasvussa oleva pensas sietää härmää ja muita kasvitauteja. Seuraavana vuonna ilmestyvät taas uudet terveet lehdet. Härmästä on lähinnä esteettistä haittaa, vaikkakin pensaan kasvu voi jonkin verran hidastua.

Härmää voi torjua halutessaan kasvinsuojeluaineilla heti oireiden ilmestyttyä. Nuoria taimia kannattaa kastella liikakuivuuden välttämiseksi, jos kesä on vähäsateinen. Kohtuullisen tuulinen kasvupaikka, jossa ilma vaihtuu, ehkäisee useita sienitauteja.