Milloin uskallan istuttaa tilaamani kasvit (perennoja ja ruusuja)?

Perennojen astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan, alkaen maan sulamisesta maan jäätymiseen saakka. Hallaa esiintyy Suomessa yleensä kesäkuulle saakka, ja usein istutamme perennoja jo toukokuussa. Halla tarkoittaa lämpötilan alenemista pakkasen puolelle maanpinnan läheisyydessä kasvukauden aikana. Istutetut perennat on järkevää suojata hallalta esimerkiksi harsolla tai puiden lehdillä. Juuristo on suojassa maan sisällä, mutta nuoret versot ovat herkempiä paleltumaan. Sama koskee ruusujen taimia. Kasvien hallankesto vaihtelee lajin mukaan.

Lämpötilan laskeminen juuri ja juuri nollaan vahingoittaa harvemmin monivuotisia kasveja. Jos pakkasta luvataan muutamia asteita, silloin kannattaa varautua ainakin arimpien perennojen ja ruusujen suojaamiseen.

Maasta huokuu lämpöä, joten sipulikasvit kuten liljat ja perennojen juurakot, ovat turvassa maan alla. Niidenkin versot on kuitenkin hyvä peitellä, jos kovia halloja vielä esiintyy.

Ensimmäisestä talvesta selviydyttyään perennat ja ruusut ovat jo karaistuneet, jolloin ne eivät pienistä pakkasista säikähdä. Etenkin ruohovartiset perennat kasvattavat uudet versot paleltuneiden tilalle.