Milloin ja miten kuusiaita tulisi leikata?

Kuusiaita leikataan ennen kuin silmut lähtevät kasvuun varhain keväällä, viimeistään maalis-huhtikuussa, tai myöhään syksyllä. Oksat eivät saa olla jäässä leikattaessa, joten leikkaus tehdään suojasäällä lumien sulettua oksistosta.

Leikkaamisen tarkoitus on saada kuusiaidasta tuuhea ja tasapainoisen näköinen. Aitaa voi alkaa muotoilla pari vuotta istutuksen jälkeen. Aitaa typistetään sivuilta, jolloin poistetaan edellisen vuoden kasvustoa. Vuosittain aidan sivustoille jätetään uutta kasvua vain parisen senttiä. Liikaa ei kannata leikata, sillä vain nuoriin versoihin muodostuu silmuja. Eli oksia ei saa leikata vanhaan vuosikasvuun saakka. Latvat katkaistaan vasta sitten, kun kuusiaita on halutun korkuinen.

Kuusiaita muotoillaan ylöspäin kapenevaksi ja teräväkärkiseksi, sillä leveä aita kerää suuret määrät lunta. Tällöin aidan muoto voi kärsiä ja oksat murtua. Liian leveän kuusiaidan sisemmät neulaset varisevat valon puutteesta, jolloin aidasta tulee harva.

Kuusiaitaa ei voi nuorentaa alasleikkaamalla kuten lehtipensaita. Paikkataimia ei kannata istuttaa vanhojen kuusien väliin, koska vanha kasvusto varjostaa pikkutaimia liikaa. Kuusiaita on pitkäikäinen ja oikein hoidettuna helppohoitoinen. Tarvittaessa aita kannattaa uusia osissa tai kokonaan.