Miksi tomaattini halkeilevat? Entä mistä niiden korkkiutuminen johtuu?

Kun ilmankosteus on korkea ja johtokyky liian alhainen, tomaatit voivat halkeilla. Tämä johtuu tomaatin runsaasta vedenotosta ja vähäisestä haihdutuksesta. Tästä johtuen nestejännitys lisääntyy, hedelmä paisuu ja lopulta kuori repeää. Halkeilua tapahtuu usein erityisesti kasvihuonetomaateilla. Kasvuolot kannattaa pitää mahdollisimman tasaisina. Muun muassa lämpötilan vakaus, kasvualustan ja ilman kosteuden tasapaino sekä tasainen ja riittävä lannoitus ehkäisevät halkeilua.

Hedelmän kannasta lähtevät, korkkiutuneet halkeamat voivat johtua liian alhaisesta lämpötilasta kukan hedelmöityksen jälkeen. Korkkiutumista tapahtuu myös silloin kun kuori kovettuu eikä kestä nopean kasvun painetta.