Lyhtyaulio

(Abutilon megapotamicum)

Lyhtyaulio on alun perin Brasiliasta kotoisin oleva nopeakasvuinen huonekasvi, jota voidaan kasvattaa kesäisin myös ulkona parvekkeella tai patiolla. Talveksi se on kuitenkin siirrettävä sisälle. Auliot haarovat helposti ja voivat jo yhdessä kasvukaudessa muotoutua kookkaiksi monioksaisiksi pensaiksi. Aulion kukat puhkeavat nuorten latvojen lehtihangoista ja kukintaa saattaa kestää keskikesästä alkutalveen asti. Varsinkin latvonnan jälkeen riittävässä valossa uusiin versoihin muodostuu pian nuokkuvia kukintoja. Yksittäiset kukat kestävät lähes viikon.

Auliot pitävät hyvin valoisasta kasvupaikasta, mutta aivan suorassa auringonpaahteessa pehmeät lehdet saattavat alkaa nuokkua. Normaali huoneenlämpö on sopiva kasvukauden aikana. Talvella lämpötila saisi olla viileämpi, optimissaan 10-12 °C. Lyhtyaulio kasvaa nopeasti ja käyttää paljon vettä kasvukaudella, jolloin se vaatii runsaan kastelun lisäksi myös mietoa ravinneliuosta joka viikko. Jos kasvi pääsee kuivahtamaan, osa nupuista saattaa varista. Talvella vähän valon aikaan kastelu on luonnollisesti niukempaa.

Lyhtyaulio on riippuva lajike, joka sopii hyvin istutettavaksi esim. amppeliin. Nopeakasvuisuutensa vuoksi se kannattaa uusia pistokkaita ottamalla, jos kasvi alkaa näyttää ränsistyneeltä. Noin 10 cm:n mittaiset pistokkaat juurtuvat helposti joko vesilasissa juurruttamalla tai suoraan multaan pistettynä muovihupun alla. Alkuvaiheessa pistokkaita ei kannata pitää kovin voimakkaassa valossa. Latvonta auttaa kasvia haaromaan ja edistää sen tuuheutumista.