Lakka

(Rubus chamaemorus)

KORKEUS: 10-25 cm

KUKINTA-AIKA: touko-kesäkuu

KASVUPAIKKA: aurinkoinen tai puolivarjoinen

TALVENKESTÄVYYS: koko maa

KUKAN VÄRI: valkoinen

KASVUALUSTA: vähäravinteinen, kalkitsematon turve, jonka pH 4-5. Turpeen sekaan voidaan sekoittaa hieman hiekkaa

ISTUTUSVÄLI: n. 30 cm. Taimimäärä neliömetrille 6 kpl

Lakka on kaksikotinen kosteiden soiden kasvi ja tuottaakseen satoa kasvustossa tulee olla sekä emi- että hedetaimia. Ensimmäiset marjat saattavat kypsyä jo ensimmäisenä tai toisena vuonna, mutta varsinaista satoa voi odottaa kolmannen kasvukauden jälkeen. Marjat alkavat kypsyä 5-6 viikon kuluttua kukinnasta.

KASVUPAIKKA JA -ALUSTA

Lakan kasvualustan täytyy säilyä koko kasvukauden kosteana. Viljelmän voi perustaa itse tehtyihin kasvualtaisiin tai lavoihin puolivarjoiseen paikkaan avomaalle tai kausihuoneeseen. Maapohja puhdistetaan hyvin rikkaruohoista ja rajataan lautakehikolla. 20-30 cm:n syvyinen maakuoppa vuorataan muovilla, jotta kasvualusta säilyy kosteana. Muoviin kannattaa tehdä muutamia reikiä, jottei allas täyty kokonaan vedellä sateisina aikoina. Kasvualustaksi levitetään lannoittamatonta ja kalkitsematonta vaaleaa, maatumatonta turvetta. Sopiva pH on 4-5. Lakka ei viihdy hapettomassa, tiivistyneessä maassa, joten turpeen sekaan voi sekoittaa hieman hiekkaa. Turvetta voi myös ilmastoida asettamalla salaojaputken viljelmän keskiosaan 30 cm:n syvyyteen kasvualustan pinnasta.

ISTUTUS JA HOITO

Luonnossa lakan kasvupaikka on vähäravinteista, mutta viljelyssä sen on todettu hyötyvän niukahkosta lannoituksesta. Kevätistutuksessa turpeen voi lannoittaa ennen istutusta esim. hidasliukoisella puutarhan kestolannoitteella. Alppiruusu-lannoitteet ovat myös sopivia. Syysistutuksessa kasvusto lannoitetaan vasta keväällä. Taimet istutetaan n. 30 cm:n välein. Kasvupiste jää näkyviin, mutta juuria kasvattava juurenniska peittyy mullan alle. Taimet leviävät vähitellen maarönsyistä. Istutuksen jälkeen kasvualusta pidetään tasaisen kosteana. Rikkaruohot täytyy poistaa. Kasvualustan kattaminen esim. hyvin kompostoituneella kuorikkeella tai tuoreella ruohosilpulla helpottaa rikkakasvien torjuntaa. Ruohosilppu myös lannoittaa viljelmää.

Lumipeite on lakalle paras talvisuoja. Syksyllä voi lakastuneen kasvuston päälle lisätä pienen kerroksen turvetta. Lakka kukkii kesäkuussa, jolloin voi olla vielä hallaa. Kukinta-aikana kasvusto kannattaa suojata hallalta harsokatteella.

Lakkakasvusto kannattaa uusia, kun maarönsyt täyttävät kasvualustan niin tiiviisti, että kasvu heikkenee.

 • Lakka Nyby

  Tuotenro: 63426

  Pakkauskoko: 3 kpl

  Lakka Nyby

  0,00 €

  Ei tällä hetkellä myynnissä