Kurpitsa

(Cucurbita spp.)

 

KASVUPAIKKA: aurinkoinen, suojainen

KASVUALUSTA: kalkittu, tuore tai kostea, vettäläpäisevä, runsasmultainen ja -ravinteinen, turve- ja hiekkapitoinen

ISTUTUSVÄLI: 70-100 cm

SATO-AIKA: heinä-lokakuu lajikkeen mukaan

Kurpitsoja voi kasvattaa esim. lavakauluksessa, avomaalla, muovitunnelissa ja ruukussa. Taimia kannattaa säilyttää ennen ulos istutusta mahdollisimman valoisalla paikalla. Ne karaistaan ennen lopullista siirtoa ulos. Taimia voi pitää aluksi esim. harson alla tai muussa tuulettomassa ja lämpimässä paikassa.

Kurpitsan taimet ovat kylmänarkoja, joten ne kannattaa istuttaa ulos toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa, kun hallanvaara on ohi. Paras paikka on mahdollisimman lämmin ja tuulensuojainen. Taimet istutetaan samaan syvyyteen kuin mitä ne olivat kasvatusruukuissaan. Kasvuharson voi pitää kasvuston päällä suojana kukintaan saakka. Kukinnan aikana harso poistetaan, jotta pölyttäjät pääsevät pölyttämään kukat.

Kurpitsat tarvitsevat paljon vettä ja ravinteita. Tasainen kastelu ja lannoitus takaa hyvän kasvun. Kasvualustaan voi lisätä istutusvaiheessa hitaasti liukenevaa varastolannoitetta. Taimille annetaan lisälannoitusta tarvittaessa. Lannoitteena voi käyttää nurmisilppua, kananlantarakeita ja vihanneksille tarkoitettuja lannoitteita.

Hedelmät kerätään lajikkeesta riippuen 15-25 cm pituisina. Talvikurpitsojen annetaan kehittyä pakkasiin saakka.