Kriikuna

(Prunus domestica subsp. insititia)

Kriikunat ovat korkeita pensaita tai matalia puita. Kriikunan hedelmät ovat pienet, pyöreät, tummansiniset ja kirpeäkuoriset ja ne kypsyvät syyskuussa. Joissakin lajikkeissa on piikinomaisia oraita. Piikkisyys riippuu lajikkeen lisäksi osittain myös lisäyskannasta.

KASVUPAIKKA JA ISTUTUS

Kriikuna istutetaan lämpimään, tuulilta suojattuun ja aurinkoiseen kasvupaikkaan. Maaperän tulisi olla ilmava. Kriikunat menestyvät hietamailla paremmin kuin savimailla. Kasvualusta lannoitetaan hedelmäpuiden omalla lannoitteella tai jollakin puutarhan yleislannoitteella ja kalkitaan. Taimi tarvitsee tukea, kunnes se on juurtunut kunnolla, eli yhden tai kaksi kasvukautta. Tukikeppi kannattaa lyödä pohjamaahan ennen istutusta. Runko sidotaan tukeen ainakin kahdesta kohdasta muovi- tai kangasnauhalla. Kunnollinen tuki yltää latvaan saakka. Sopiva taimien istutusväli on 3-4 metriä.

LEIKKAUS JA MUU HOITO

Piiskataimille ei tarvitse tehdä istutusleikkausta. Myöhempinä vuosina niistä leikataan vain vioittuneet oksat ja perusrungosta kasvavat villiversot. Myös muut alhaalta rungosta lähtevät oksat kannattaa poistaa. Kumivuodon takia hoitoleikkaukset tehdään elo-syyskuussa tai aikaisin keväällä. Lannoitus on niukkaa, keväällä annettu lannoite riittää koko kasvukaudelle. Liiallista typpilannoitusta vältetään, jotta talvehtiminen onnistuisi. Kriikunat ovat satoikäisiä 4-5 vuoden kuluttua istutuksesta. Usein kriikunapuut tarvitsevat raakileharvennuksen. Harvennus suurentaa hedelmien kokoa ja parantaa puun talvenkestävyyttä. Kriikunapuut kannattaa suojata jäniksiltä ja myyriltä.

 

 

 • Kriikuna Yleinen sinikriikuna Kriikuna Yleinen sinikriikuna

  Tuotenro: 63139

  Pakkauskoko: 1 kpl

  Kriikuna Yleinen sinikriikuna

  0,00 €

  Ei tällä hetkellä myynnissä