Kirsikkaluumu

KIRSIKKALUUMU

Prunus cerasifera

 

Nopeakasvuinen kirsikkaluumu on nimestään huolimatta luumu eikä kirsikka. Se kasvaa 1,5-4 metriä korkeaksi pikkupuuksi ja on satoikäinen 4-5 vuoden kuluttua istutuksesta. Kirsikkaluumu voi kasvaa puumaisesti tai pensasmaisesti lajikkeesta ja kasvuoloista riippuen. Kirsikkaluumut talvehtivat yleensä vyöhykkeillä I-II, mutta niitä voi kokeilla myös vyöhykkeille III-IV edullisille kasvupaikoille. Ne tuottavat satoa ennen muita luumuja.

Kometa-lajikkeen kasvutapa on pensasmainen ja riippaoksainen. Se kukkii runsaasti ruusunpuna-valkoisin kukin ja on erittäin satoisa. Kasvukorkeus on 1,5-3 metriä. Viisi-kuusivuotiaasta puusta voi saada satoa jopa 15 kg vuodessa. Kometan tumman lilanpunaiset hedelmät ovat pyöreitä ja mehukkaita. Runsaasti satoa tuottava nuori puu tarvitsee ehdottomasti tuennan. Kometa on ostittain itsepölytteinen.

Podarok St. Petersburg kukkii aikaisin toukokuussa. Se on terve ja runsassatoinen kirsikkaluumu. Kasvukorkeus on 1,5-3 metriä. Keltainen hedelmä on pienehkö, mehukas ja hienoarominen. Lajike on itsepölytteinen.

KASVUPAIKKA JA ISTUTUS

Kirsikkaluumuja voi kasvattaa kuten muitakin luumuja. Taimi istutetaan lämpimään, tuulilta suojattuun ja aurinkoiseen paikkaan hiekka- tai moreenipitoiseen ilmavaan ja tuoreeseen peruslannoitettuun maahan riittävän tilavaan kuoppaan. Taimien istutusväli on n. 3-4 metriä. Taimen tuenta kannattaa tehdä istutuksen yhteydessä.

LEIKKAUS JA MUU HOITO

Piiskataimille ei istutuskeväänä tehdä istutusleikkausta. Myöhempinä vuosina niistä poistetaan liian alhaalta versovat, hankaavat, ristiinkasvavat ja vioittuneet oksat sekä perusrungosta kasvavat villiversot. Myös pitkiä ohuita oksia voi lyhentää, jolloin syntyviin kääpiöversoihin muodostuu kukkia. Kumivuodon takia hoitoleikkaukset tehdään syksyllä tai hyvin aikaisin keväällä ennen nestevirtausten alkamista. Liian pystyjä versoja voi myös taivuttaa. Typpivoittoinen lannoitus tehdään varovasti keväällä ja elo-syyskuulla voidaan lisätä syyslannoitetta. Liian voimakas typpilannoitus heikentää puun talvenkestävyyttä. Kirsikkaluumu on hyvä suojata talveksi jäniksiltä ja myyriltä.