Kapinkihokki

(Drosera capensis)

 

KASVUPAIKKA: aurinkoinen

KASVUALUSTA: kostea tai märkä, hapan, ilmava, turvepitoinen, lannoittamaton

Kapinkihokki viihtyy runsaassa valossa ikkunalaudalla, kasvihuonessa tai terraariossa. Kesällä sen voi viedä ulos. Kapinkihokki kasvaa parhaiten korkeassa ilmankosteudessa, ja nauttii säännöllisestä sumuttelusta erityisesti tavallisessa huoneilmassa. Kapinkihokki menestyy parhaiten 20-30 asteen lämpötilassa, eikä vaadi erityistä talvilepoa.

Sopiva kasvualusta koostuu esim. turpeesta ja hiekasta, suhteessa 1:1. Kasvualustan on hyvä olla vähintään 10-15 cm paksu. Kasvualustaa ei saa lannoittaa. Kasvualusta ei saa koskaan kuivua kokonaan vaan se pidetään jatkuvasti tasaisen kosteana. Talvella kasvualustan voi antaa kevyesti kuivahtaa. Sadevesi on kesällä paras vaihtoehto, muulloin voidaan kastella muutamia päiviä seisseellä vesijohtovedellä.

Kapinkihokkia voi ruokkia esim. pienillä jauhomadoilla tai murennetulla kalanruoalla. Vaihtoehtoisesti esim. keskikokoinen kärpänen 1-2 kertaa kuussa riittää hyvin. Kasvin voi antaa saalistaa myös itse esim. banaanikärpäsiä. Saalistus tapahtuu lehtien tahmeiden karvojen avulla. Hyönteinen jää karvoihin kiinni ja lehti kietoutuu saaliin ympärille. Lehden tuottamat entsyymit sulattavat saaliin ja kasvi käyttää sen ravinnokseen.