Istutin alppiruusuni viisi vuotta sitten eikä se ole vieläkään kukkinut. Miksei?

Alppiruusujen (Rhododendron) istutuspaikka kannattaa valita huolella. Luontaisenkaltaisia, edullisia paikkoja ovat mm. havupuiden varjostamat alueet ja puolivarjoisat seinustat. Alppiruusut istutetaan kosteahkoon, kuohkeaan ja happamaan maahan. Tiivistynyttä maata tai nurmikolle istuttamista alppiruusut eivät siedä. Tällaisilla kasvupaikoilla pensaat voivat juroa vuosia. 

Istutusaluetta kalkitaan vain vähän tai käytetään esimerkiksi havukasveille ja alppiruusuille tarkoitettua omaa kasvualustaseosta. Sopiva pH on 4,5-6,5. 

Kevättalvella alppiruusut suojataan tarvittaessa auringolta ja kuivattavalta tuulelta esimerkiksi kankailla tai havukatoksilla. Maan ollessa vielä jäässä, juuristo ei saa nostettua vettä korvaamaan haihdunnan aiheuttamaa vedenpuutosta ja tällöin lehdistö voi kärsiä melko nopeastikin. Luonnostaan melko varjoisa tai kokonaan varjoisa kasvupaikka poistaa tämän ongelman.

Nuput muodostuvat jo edellisenä vuonna joten edellisvuoden kasvutekijöillä on kukinnalle ratkaiseva merkitys. Esimerkiksi kuivana kesänä kastelun unohtuessa nuput voivat varista eikä pensas seuraavana vuonna kuki ainakaan runsaasti. Ihanteellinen tilanne on, kun alppiruusut istutetaan jo alunperin oikeisiin olosuhteisiin, jolloin ne ovat erittäin helppohoitoisia ja upeasti kukkivia pensaita.