Amatsoninlilja

(Eucharis amazonica)

Amatsoninlilja viihtyy valoisassa, ei paahteisessa tai puolivarjoisassa paikassa. Amatsoninliljan sipuleita istutetaan yksi 10 cm:n ruukkuun tai kolme 15 cm:n ruukkuun siten, että sipulin kärki on mullan pinnan tasolla. Mullan tulee olla melko kevyttä, ilmavan kuohkeaa ja mielellään hiekkapitoista. Kasvun ja kukinnan aikana kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Vettä annetaan aina kerrallaan kunnolla, ja kasvualustan annetaan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Kasvukaudella lannoitetaan kerran viikossa. Lehdet kasvavat noin puolimetrisiksi, kukkavanoista tulee 30-60 cm korkeat. Sipulista kukkivaksi kasviksi amatsoninliljalta menee yleensä muutama vuosi. Kuhunkin kukkavanaan kehittyy kolmesta kuuteen valkoista tuoksuvaa kukkaa. Mikäli asianmukaisesta hoidosta huolimatta kukkiminen ei käynnisty, syy on todennäköisesti liian kuivassa ja viileässä huoneilmassa tai liikakastelussa. Kasvin siirtäminen joitakin kertoja suihkun höyryyn tai saunomisen ajaksi pesuhuoneeseen saattaa kiihdyttää sen kukkimisintoa. Samoin reilu mullan kuivahtaminen auttaa kukittamisessa.

Talvella amatsoninliljalle voi antaa lepoajan, jolloin kasvia pidetään valoisassa paikassa 13-18 °C:n lämpötilassa täysin kuivillaan. Kuivillaan ollessaan lehdet lakastuvat pois. Amatsoninlilja menestyy talven yli myös tavallisessa huoneenlämmössä, niukasti kasteltuna. Liikakastelua tulee välttää. Mullan tasainen nihkeys ja kostea ilma auttavat pimeän kauden yli. Kukinnan kannalta ei merkitystä, kummalla tavalla amatsoninliljaa hoitaa talvisin.

Amatsoninlilja kukkii normaalisti keväällä, mutta jos kesällä vähennetään kastelua noin kuukaudeksi, se kukkii helposti uudelleen syksyllä. Kesälepo on syksyisen kukinnan kannalta välttämätön. Amatsoninlilja siirretään viileähköön huoneeseen, varjoisalle kuistille tai ulos ja kastellaan niukasti muttei lannoiteta. Ennen syyshalloja ruukku nostetaan sisälle ja aloitetaan varovainen kastelu. Kun uusia lehtiä työntyy esiin, kasteluveteen sekoitetaan hiukan lannoitetta.

Amatsoninlilja viihtyy ahtaassa ruukussa. Ainoastaan pintamulta uusitaan vuosittain. Kunnolla kukkiakseen se tarvitsee vuosien kasvurauhan, jonka aikana juuret täyttävät ruukun. Uudelleenistutus on tarpeen vain joka kolmas tai neljäs vuosi. Amatsoninliljaa voi lisätä tytärsipuleista uudelleenistutuksen yhteydessä. Kasvi on myrkyllinen.