Amatsoninlilja

(Eucharis amazonica)
 

Amatsoninlilja viihtyy valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa. Amatsoninliljan sipuleita istutetaan yksi n. 10 cm ruukkuun tai kolme 15-20 cm ruukkuun siten, että sipulin kärki on vähintään mullan pinnan tasolla. Mielellään sipuleista jätetään n. kolmasosa mullan pinnan yläpuolelle. Mullan tulee olla melko kevyttä, ilmavan kuohkeaa ja mielellään hiekkapitoista. Kasvun ja kukinnan aikana kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Vettä annetaan aina kerrallaan kunnolla, ja kasvualustan annetaan selvästi kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Kasvukaudella lannoitetaan kerran viikossa. Sipulista kukkivaksi kasviksi amatsoninliljalta menee yleensä muutama vuosi. Kuhunkin kukkavanaan kehittyy kolmesta kuuteen valkoista tuoksuvaa kukkaa. Mikäli asianmukaisesta hoidosta huolimatta kukkiminen ei käynnisty, syy on todennäköisesti liian kuivassa ja lämpimässä huoneilmassa tai liikakastelussa. Kasvin siirtäminen joitakin kertoja suihkun höyryyn tai saunomisen ajaksi pesuhuoneeseen saattaa kiihdyttää sen kukkimisintoa. Samoin reilu mullan kuivahtaminen auttaa kukittamisessa.

Talvella amatsoninliljalle voi antaa lepoajan, jolloin kasvia pidetään valoisassa paikassa 13-18 °C:n lämpötilassa täysin kuivillaan. Kuivillaan ollessaan lehdet lakastuvat pois. Amatsoninlilja menestyy talven yli myös tavallisessa huoneenlämmössä, tai viileämmässä niukasti kasteltuna. Liikakastelua tulee välttää. Mullan tasainen nihkeys ja kostea ilma auttavat pimeän kauden yli. Kukinnan kannalta ei ole merkitystä, kummalla tavalla amatsoninliljaa hoitaa talvisin.

Amatsoninlilja kukkii normaalisti keväällä, mutta jos kesällä vähennetään kastelua noin kuukaudeksi, se kukkii helposti uudelleen syksyllä. Kesälepo on syksyisen kukinnan kannalta välttämätön. Amatsoninlilja siirretään viileähköön huoneeseen, varjoisalle kuistille tai ulos ja kastellaan niukasti muttei lannoiteta. Ennen syyshalloja ruukku nostetaan sisälle ja aloitetaan varovainen kastelu. Kun uusia lehtiä työntyy esiin, kasteluveteen sekoitetaan hiukan lannoitetta.

Amatsoninlilja viihtyy ahtaassa ruukussa. Ainoastaan pintamulta uusitaan vuosittain. Kunnolla kukkiakseen se tarvitsee vuosien kasvurauhan, jonka aikana juuret täyttävät ruukun. Uudelleenistutus on tarpeen vain joka kolmas tai neljäs vuosi. Amatsoninliljaa voi lisätä tytärsipuleista uudelleenistutuksen yhteydessä. Kasvi on myrkyllinen.

 • Amatsoninlilja 3 kpl Amatsoninlilja 3 kpl

  Tuotenro: 10171

  Pakkauskoko: 3 kpl

  Amatsoninlilja 3 kpl

  0,00 €

  Ei tällä hetkellä myynnissä