Siperialainen karhunvadelma

(Rubus allegheniensis)

Siperialainen karhunvadelma on tuotu Suomeen 1980-luvun alussa Baikaljärven rannalta. Se kasvaa 2,5-3 m:n mittaiseksi ja kukkii näyttävästi valkein kukin toisen vuoden versoilla. Satokausi alkaa heinä-elokuun vaihteessa ja kestää runsaan kuukauden. Marjat ovat mustia ja suuria, halkaisijaltaan 2,5 cm ja ne poimitaan vasta täysin kypsinä, silloin ne ovat makeita ja aromikkaita. Satoa karhunvadelmasta saadaan keskimäärin 8-12 kg / pensas. Marjat sopivat tuorekäyttöön, pakastukseen, hilloihin, likööriin tai viiniksi. Menestymisvyöhykkeet ovat I-V.

ISTUTUS

Siperialainen karhunvadelma tarvitsee aurinkoisen ja suojaisan kasvupaikan. Se viihtyy myös paahteessa, kunhan kasvualusta ei ole liian kuiva. Karhunvadelma kasvaa lähes minkälaisessa maassa tahansa, mutta parhaiten se kuitenkin viihtyy multavassa, vettäläpäisevässä ja kalkitussa paikassa, joka on luontaisesti tuore. Istutuskuopaksi kaivetaan 0,5 m syvä ja leveä kuoppa, joka täytetään mullalla ja kastellaan hyvin. Taimi istutetaan entiseen syvyyteensä. Lisälannoitusta ei anneta istutuksen yhteydessä. Taimien istutusväli on reilu metri.

HOITO JA LEIKKAUS

Kasvi kannattaa tukea viimeistään satokauden alkaessa, sillä marjat saattavat varista maahan voimakkaassa tuulessa. Rikkakasvit pidetään kurissa varsinkin taimivaiheessa esim. katteen avulla. Siperialainen karhunvadelma ei juurikaan tarvitse lannoitusta. Lannoitteitta käytetään hyvin kohtuullisesti, koska voimakas lannoitus saa aikaan liian rehevää kasvua ja tuleentuminen kärsii. Kukkineista versoista kannattaa leikata pois noin puolet kiihkeän kasvun aikaan heinäkuun puolivälissä. Tämä edistää marjojen kehittymistä. Kukkimattomat versot voi poistaa kokonaan, jotta marjovat versot saavat riittävästi kasvutilaa ja valoa. Satoa tuottaneet versot leikataan syksyllä kokonaan maanrajasta. Keväällä poistetaan paleltuneet ja heikot versot. Jänissuoja kannattaa pitää kasvin ympärillä koko vuoden.