Raparperi

(Rheum x hybridum)

Raparperia on helppo kasvattaa. Se on monivuotinen vihannes, josta saa näyttävän lehtiperennan, kasvukorkeus n. 60-120 cm.

Raparperi istutetaan varhain keväällä runsasravinteiseen, kosteaan multamaahan, aurinkoiselle tai varjoiselle paikalle. Juurakot istutetaan 2-5 cm syvyyteen. Jos juurakossa on jo selkeitä alkuja, ne jätetään noin pari senttiä maanpinnan yläpuolelle. Sopiva istutusväli on yksi metri. Raparperin kasvuaika on 15-20 vuotta, mutta pensaat kannattaa jakaa noin viiden vuoden välein. Raparperimaata lannoitetaan ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen kesällä.

Ensimmäiset raparperit saadaan jo varhain keväällä. Yleensä syödäänkin nuorimpia lehtiruoteja, koska ne ovat mehukkaimpia. Satoa korjattaessa kasvin varret irrotetaan maasta nykäisemällä, jottei varren tynkiä jäisi mädännyttämään pensasta. Kukintojen poistamisella ei ole vaikutusta seuraavan vuoden satoon, mutta jos kehittyvät kukkavanat poistetaan kasvukaudella, toinen sato voidaan kerätä elo-syyskuulla. Jos raparpereja on yli tarpeen, voi osan kukkavanoista päästää kukkimaan, sillä kukinto on näyttävä!

Käyttö

Runsaasti oksaalihappoa sisältävät ruodit nautitaan kypsennettyinä maitotuotteiden kera. Niistä tehdään jälkiruokia, hilloja ja mehuja. Ruodinpalaset voi myös pakastaa sellaisenaan talven varalle.

  • Raparperi Red Champagne

    Tuotenro: 60107

    Pakkauskoko: 3 kpl

    Raparperi Red Champagne

    0,00 €

    Ei tällä hetkellä myynnissä

  • Raparperi Victoria

    Tuotenro: 64504

    Pakkauskoko: 1 kpl

    Raparperi Victoria

    0,00 €

    Ei tällä hetkellä myynnissä