Kurkku


(Cucumis sativus)
 

KORKEUS: 150-200 cm

KASVUPAIKKA: aurinkoinen, lämmin

KASVUALUSTA: kuohkea, tuore, vettäläpäisevä, turvepitoinen

ISTUTUSVÄLI: 40-50 cm

SATO-AIKA: kesästä syksyyn

Kurkkua voi kasvattaa sekä kasvihuoneessa että avomaalla. Lämmittämättömään kasvihuoneeseen ja avomaalle lämpöä vaativat kurkun taimet istutetaan vasta sitten, kun hallanvaara on ohitse. Hyvä kasvualusta on esim. turvemulta. Kasvihuoneessa sekä kasvihuone- että avomaankurkun taimet tuetaan kasvamaan ylöspäin, avomaankurkut kasvavat avomaalla maanmyötäisesti.

Kurkku tarvitsee paljon vettä ja erityisesti satoaikaan tasaisesta kastelusta huolehditaan. Nopeakasvuinen kurkku tarvitsee hyvään kasvuun ja sadontuotantoon tasaisen runsaasti ravinteita. Lannoitus voidaan hoitaa orgaanisilla varastolannoitteilla tai lisäämällä joka kastelukerta nestemäistä lannoitetta. Kanankakka sopii hyvin kurkulle, samoin ruohosilppu, jota voidaan lisätä keskikesään asti. Vanhat, huonokuntoiset lehdet kannattaa poistaa, samoin mahdolliset sivuversot. Kasvihuonekurkku kannattaa latvoa viimeistään siinä vaiheessa, kun se ylettää kattoon asti.

Partenokarppiset kurkkulajikkeet tuottavat vain emikukkia ja niistä kehittyy hedelmiä ilman pölytystä ja hedelmöitystä. Satoa korjataan säännöllisesti, sitä mukaa kuin hedelmiä kehittyy. Hedelmät kannattaa korjata mieluummin liian pieninä kuin liian suurina, jolloin maku voi kärsiä. Yksikin taimi voi hyvällä hoidolla tuottaa kymmeniä hedelmiä.