Kolibrikukka

(Strelitzia reginae)

 

KORKEUS: 50-100 cm

KASVUPAIKKA: aurinkoinen

TALVENKESTÄVYYS: ei talvehdi ulkona

KUKAN VÄRI: oranssi

KASVUALUSTA: tuore, tavallinen kukkamulta, hiekka-, turve- ja savipitoinen

KASVUPAIKKA
Kolibrikukalle kannattaa varata runsaasti tilaa, sillä vanhemmiten se voi kasvaa viihtyessään yli metrinkin korkuiseksi ja leveäksi. Kasvi tarvitsee paljon valoa kasvaakseen rehevästi ja kukkiakseen runsaasti, muttei pidä suorasta auringonpaisteesta. Kolibrikukka viihtyy parhaiten korkeassa ilmankosteudessa. Ruukun voi sijoittaa laakealle, vedellä täytetylle astialle sopivan korokkeen päälle, jolloin ilmankosteus pysyy tasaisena. Myös ahkera sumuttelu auttaa nostamaan ilmankosteutta. Kolibrikukan voi viedä kesäksi ulos puolivarjoisalle paikalle.

KASTELU JA LANNOITUS
Keväästä syksyyn kolibrikukkaa kastellaan runsaasti, mutta kasvualustan annetaan kuivahtaa pinnalta kastelujen välillä. Maaliskuusta syyskuulle kolibrikukka tarvitsee lannoitusta viikoittain. Lannoituksen tarve määritellään kasvun mukaan. Syksyllä kastelua vähennetään reilusti ja talven lepokauden kasvi viettää mielellään lähes kuiviltaan. Muutaman viikon välein annettu vesitilkka riittää viileässä paikassa. Lämpötila vaikuttaa kastelutarpeeseen: mitä lämpimämpi paikka, sitä useammin täytyy kastella. Talvella ihanteellinen lämpötila on 10-15 astetta. Esimerkiksi viileä ja valoisa kuisti on mainio talvetuspaikka.

KUKINTA
Kolibrikukka kukkii luonnossa talvella tai keväällä, kotioloissa kukinta saattaa siirtyä kesäänkin. Kukinta alkaa useimmiten 3-vuotiaana. Nuppujen kehittymisen aikoihin kolibrikukkaa ei kannata siirrellä ettei kukinta häiriinny. Veneen muotoiseen kukintoon avautuu päivittäin yksittäisiä kukkia, jotka kestävät pitkään.

MULLANVAIHTO JA LISÄÄMINEN
Kolibrikukka vaihdetaan parin vuoden välein uuteen multaan keväällä tai kukinnan jälkeen. Uusi ruukku saa olla halkaisijaltaan hiukan vanhaa suurempi. Normaaliin hiekkapitoiseen kukkamultaan voi halutessaan sekoittaa savea ja turvetta. Ruukun pohjalle on hyvä laittaa esim. kevytsorasta salaojitus. Juuristoa varotaan mullanvaihdossa, sillä se on herkkä vioittumaan. Vanhoja suuria yksilöitä voi jakaa keväällä uudelleen istuttamisen yhteydessä. Kolibrikukkaa voi lisätä myös siemenistä.