Kevätpäivä töissä keskeytyi yllätykselliseen puhelinsoittoon: olimme voittaneet Viherpeukaloiden puutarhaloma-arvonnassa 5000 euron Kaleva Travelin matkalahjakortin! Lomamatkan kohteen ja ajankohdan päättäminen ei ollut ihan helppoa viiden hengen perheessä. Lopulta lukemattomien ehdotusten, puoltoäänten ja tyrmäysten jälkeen kohteeksi valikoitui Kroatia ja ajaksi helteinen heinäkuu. Kaupunkilomalle heinäkuu on Kroatiassa ehkä liian kuuma. Meille helle sopi, sillä suuntasimme saarihyppelylle Adrianmerelle.


Saarihyppely alkoi Splitistä lauttamatkalla Bračin saarelle Boliin. Bol on koko Adrianmeren suosituimpia rantalomakohteita. Niinpä mekin keskityimme kaksi Bolilla viettämäämme päivää uimiseen Zlatni Ratin rannalla, mutta ehdimme ihastella myös puistoistutuksia ja keinokastelujärjestelmin varustettuja kukkaistutuksia.
Seuraavaksi suuntasimme Hvarin saarelle ja samannimiseen kaupunkiin. Hvarissa sijaitsi toinen matkamme puutarhakohteista, Josip Avelinin 1930-luvulla suunnittelema Välimerellinen puutarha (Mediterranean Herb Garden). Puutarha sijaitsee jyrkässä etelärinteessä Hvarin kaupungin ja kukkulan laella olevan Španjolin linnoituksen välissä. Puutarhassa on tyypillisiä Välimeren ilmaston kasveja. Paikallisia lajeja edustavat esimerkiksi sypressi, oliivi, laventeli, rosmariini ja salvia. Tuontikasveista komeimpia ovat agavet jopa kuusimetrisine kukintoineen sekä erilaiset kaktukset ja palmut. Vierailumme aikaan puutarha oli hyvin hoidettu ja suuresta kävijämäärästä huolimatta varsin siisti. Alueen läpi mutkitteleva serpentiinitie on melko jyrkkä. Tien varrella on sen verran valaistusta, että liikkuminen on miellyttävää auringon laskettuakin. Auringon laskua onkin hyvä ihailla alueen näköalapaikoilta. Ylhäältä linnakkeelta aukeaa huikaiseva näkymä yli puutarhan, vanhan kaupungin ja sataman.














Hvarin vanhan kaupungin kapeilla kaduilla ja katuja reunustavilla muureilla on paljon ruukkuistutuksia. Arviolta 50 litraisissa ruukuissa kasvaa hienoja ihmeköynnöksiä (Bougainvillea) ja jopa runsasta satoa tuottavia viiniköynnöksiä. Ympäristön hieman väljemmin rakennetuilla alueilla yksityispihojen puutarhoissa näkyy agaveja, palmuja ja kaktuksia. Pientaloalueella näimme pergolan, jonka varassa kasvoi mahtava ja reiden paksuisesta rungosta päätellen melko iäkäs viiniköynnös. Viini kurotti varjostavat oksansa neljän pergolan alle parkkeeratun auton yli eli vaakasuunnassa kasvilla oli mittaa kymmenisen metriä.


Loman lopuksi teimme päiväretken Dubrovnikista Lokrumin saarelle kasvitieteelliseen puutarhaan (Botanical Garden). 1959 perustettu puutarha käsittää nykyään n. 800 kasvilajia. Upea puutarha ei ollut aivan parhaimmassa loistossaan viime vuoden myrskytuhojen jäljiltä. Korjausta ja hoitotyötä tehtiin eripuolilla aluetta.

Kroatiasta jäi aurinkoisen lämpimät muistot. Rentouttavan loman jälkeen oli mukava palata Suomen raikkaaseen viileyteen.
Hanna ja Pasi Kerminen