Kevään 2011 matkanvoittajan tarina: Trooppinen Madeira

15.1.2012

Kevätkuvastossa 2011 olleen arvonnan palkintomatka Madeiralle meni Vantaalle Satu Tähtinen-Uosukaiselle. Satu oli matkalla miehensä, poikansa ja sisarensa kanssa. Tässä hänen matkakertomuksensa:

Lähdin voittamalleni matkalle Madeiralle Funchaliin mieheni, 2,5-vuotiaan poikamme ja sisareni kanssa 31.7.2011. Jo lentokoneen laskeutuessa Madeiralle ihailimme kuinka vehreä ja kaunis saari Madeira on. Kentällä meitä odotti kuljettaja, joka kuljetti meidät huimaa vauhtia saaren vuoristoteitä pitkin.

Yhtäkkiä olimmekin jo Funchalissa. Kaupunkia syleilivät vuoret ja edessämme kimmelsi Atlantin valtameri. Funchal levittäytyy laajalle mataline taloineen. Se on kaunis kaupunki, jossa on paljon puistoja, vihreää ja kauniita rakennuksia. Hotellimme oli suorastaan ylellinen. Näkymä huoneesta Atlantin valtamerelle oli sanoinkuvaamattoman kaunis ja hotellin puutarhassa lepäsi silmä. Aamiaisen yhteydessä oli mahdollisuus nauttia lasi samppanjaa, jos niin halusi.Koska meillä oli 2,5-vuotias poikamme mukana, pysyttelimme Funchalissa ja tutustuimme ainoastaan sen antimiin. Kaupungissa on upeita kirkkoja, joista meihin vaikutuksen tekivät Sé (Funchalin tuomiokirkko) ja Pyhän Pietarin kirkko. Niissä on upeasti säilynyt vanhan ajan tunnelma ja taideaarteita. Kauppahallista mukaamme tarttui mm. kolibrikukan siemeniä. Kaupungilla liikkuessa kävimme sen lukuisissa puistoissa ihailemassa kukka- ja kasviloistoa. Upein puistoista oli Santa Catarinan puisto, josta levittäytyy hieno näkymä satamaan ja sieltä löytyy ympäri maailmaa tuotuja kasveja sekä saaren vanhin kirkko vuodelta 1425. Satamassa kävimme aistimassa tunnelmaa ja katselemassa veneitä. Ja järjestettiinpä matkamme aikana Funchalissa kansainvälinen rallikilpailu, jonka aika-ajoja pääsimme seuraamaan.Matkamme kohokohta taisi kuitenkin olla retki Funchalin kasvitieteelliseen puutarhaan (Jardim Botânico), joka sijaitsee vuorella kaupungin yllä. Jo pelkästään matka puutarhaan köysiradalla on elämys ja maisemat ovat huikeat. Puutarhan vanha osa on porrastettu ja uusikin osa aikalailla sokkeloinen. Tiet madeiralaiseen tapaan ovat mukulakivistä tehdyt. Onneksi meillä oli pojalle kantoreppu, josta hän pääsi kätevästi ihailemaan puutarhan kukka- ja kasviloistoa. Kasvitieteellisessä puutarhassa on lähes kaikki Madeiralla tavattavat kasvilajit ja sen lisäksi siellä on muualla tavattavia kasvilajeja kuten kaktuksia. Nähtävää siis on ja kyllä meillä kasvitieteellisessä puutarhassa vierähtikin useampi tunti. Puutarhan kahvilassa nautimme käyntimme päätteeksi virvokkeita ja ihailimme upeaa maisemaa Funchalin yli kohti Atlanttia.Tapaamamme ihmiset Madeiralla olivat pidättyväisiä, mutta hyvin ystävällisiä ja iloisia. Ruoka oli erittäin hyvää ja palvelu kaikkialla erinomaista. Vaikka hiekkarantoja ei ole, uima-allasalue ainakin meidän hotellissamme oli ihana ja laiturilta pääsi uimaan mereen. Saari oli vihreä ja vehreä kesälämpötiloista huolimatta. Ihastuimme kaikki Madeiraan ja Funchaliin. Matkustamme sinne varmasti vielä uudestaan ja silloin käymme tutustumassa myös muualle saareen. Kiitokset Viherpeukaloille upeasta palkinnosta, joka mahdollisti hienon matkan!