Kevään 2010 matkanvoittajan tarina: Satumainen Italia

16.7.2010

Satumainen palkintomatka, Italia 18.-21.6.2010
Kevätkuvastossamme ollut arvonta Pohjois-Italiaan meni Valkeakoskelle Elsi Piriselle. Elsi oli matkalla kolmen ystävänsä kanssa ja tässä heidän matkakertomuksensa:

Perjantai 18.6.
Saavuimme Pohjois-Italiaan Comoon perjantaina iltapäivällä. Lentokentällä meitä oli vastassa oma kuljettaja, joten pääsimme mukavasti hotellille. Majoituimme viihtyisään hotelli Palaceen, joka sijaitsee keskustassa aivan järven rannalla. Ensimmäisenä matkakohteenamme oli aito italialainen pizzeria.Illalla kävimme mm. viereisellä vuorella Funicolare -junalla, jossa on erikoiset vinot rinnevaunut. Juna vuorelle lähtee aivan keskustan tuntumasta ja matka maksaa muutaman euron suuntaansa. Huipulta n. 800 m korkeudesta, avautuvat huikeat näköalat keskustaan, järvelle sekä ympäröivään vuoristoon ja horisontissa siintävät lumihuippuiset esialpit. Ylhäällä sijaitsee pieniä kahviloita ja ravintoloita, joten poikkesimme terassille nauttimaan näköalasta ja paikallisesta erikoisuudesta jääkylmästä sitruunalikööristä Limoncellosta.Lauantai 19.6.

Villa Balbianello
Matkaan sisältyi viiden tunnin opastettu puutarharetki kahteen puutarhakohteeseen. Ajoimme noin tunnin matkan järven länsipuolta kapeaa muinaista roomalaista tietä pitkin Lennon kylään. Villa Balbianellon huvilaan meidät kuljetettiin veneellä. Huvila sijaitsee todella kauniilla paikalla jyrkällä rinteellä pienessä niemessä ja huvilaa ympäröi satumaisen kaunis ja pikkutarkasti hoidettu terassoitu puutarha.Puutarhan on muovannut nykyiseen asuunsa huvilan aikanaan omistanut tutkimusmatkailija, Guido Monzino. Hänellä oli tapana pyytää vieraita tuomaan mukanansa puu. Puutarhassa kasvaa mm. kamferipuu, kynttiläkruunun muotoon leikattuja plataanivaahteroita ja välimerentammia. Kauniit näköalat pidetään puutarhassa avoimina leikkaamalla puita muotoon. Rinnemaaston vuoksi esim. muutaman välimerentammen leikkaaminen kupolimaisen pyöreäksi vie kahdelta puutarhurilta kuusi viikkoa. Puutarhan erikoisuus on kääpiököynnösviikuna (vesifiikus), joka on yhdestä juuresta kasvanut kymmeniä metrejä ja kiemurtelee kauniisti paviljonki -rakennuksen pylväikössä. Villa Carlotta
Retki jatkui Tremezzon kylään loistokkaaseen Villa Carlottaan, joka on rakennettu 1700 -luvun lopulla. Sisällä huvilassa näimme mm. Antonio Tadolinin kuuluisan marmoriveistoksen Eros ja Psyche.Huvilan edustalla on 1500 -luvun italialaistyylinen muotopuutarha, jota ympäröivät korkeat kamelia-aidanteet, suihkulähteet solisevat ja pitkiä pergolakäytäviä varjostavat sitruskasvit. Huvilan takana on laaja 1800 -luvun englantilaistyylinen puutarha. Puiston erikoisuus on australialaisista kasveista koostuva saniaislaakso, jossa jyrkässä rinteessä virtaava vesi ja varjostava kasvillisuus muodostavat sademetsämäisen pienilmaston. Puisto on kokonaisuudessaan 70 hehtaarin kokoinen, siellä on n. 500 kasvilajia ja sitä hoitaa 13 puutarhuria. Kasvit on nimetty hyvin ja englantilainen puutarha muistuttaakin arboretumia rodometsineen ja bambupuutarhoineen. Puiston ylpeys, atsaleat ja alppiruusut, olivat jo kukkineet, mutta nähtävää ja ihasteltavaa riitti silti paljon.Retkemme jatkui omatoimisesti vastarannalla sijaitsevaan ihastuttavaan vanhaan kylään Bellagioon. Ystävällinen oppaamme Leena Angerma jäi vielä seuraamme ja perehdytti meitä italialaisten tapoihin. Kylässä on kauniita vanhoja rakennuksia, kapeita kujia ja paljon pieniä putiikkeja sekä ravintoloita.

Palasimme Comoon vesibussilla, jossa saimme ihailla näköaloja järveltä käsin vielä kaksi tuntia. Matkalla ohitimme mm. George Clooneyn huvilan ja huhut tiesivät jo kertoa, että George oli saapunut huvilalleen edellisenä päivänä.

Sunnuntai 20.6.
Sunnuntaina teimme omatoimisen retken Milanoon. Junalla pääsee helposti aivan Comon keskustasta noin tunnissa Milanoon. Milanossa pääteasema on kävelymatkan etäisyydellä Duomon keskusaukiosta. Junamatka maksaa alle 4 euroa/suunta.Maanantai 21.6.
Maanantaiaamuna paluumatkalle lähti neljä onnellista puutarhamatkan rentouttamaa pienten lasten äitiä. Suuret kiitokset Viherpeukaloille tästä upeasta ja hienosti järjestetystä palkintomatkasta!