Karhunvadelma

(Rubus allegheniensis)

Karhunvadelma kasvaa 1,5-3 metrin korkuiseksi ja kukkii näyttävästi valkein kukin toisen vuoden versoilla. Satokausi alkaa lajikkeen mukaan elo-syyskuussa ja kestää runsaan kuukauden. Kiiltävän mustat ja suuret marjat poimitaan vasta täysin kypsinä, jolloin ne ovat makeita ja aromikkaita. Satoa karhunvadelmasta saadaan keskimäärin 8-12 kg / pensas. Marjat sopivat tuorekäyttöön, pakastukseen, hilloihin, likööriin tai viiniksi. Menestymisvyöhykkeet I-IV (V). ’Sonja’-karhunvadelma talvehtii vyöhykkeillä I-III (IV).

ISTUTUS

Karhunvadelma tarvitsee aurinkoisen tai lievästi varjoisan ja suojaisan lämpimän kasvupaikan. Se viihtyy myös paahteessa, kunhan kasvualusta ei ole liian kuiva. Karhunvadelma kasvaa lähes minkälaisessa maassa tahansa, mutta parhaiten se kuitenkin viihtyy multavassa, vettäläpäisevässä ja kalkitussa paikassa, joka on luontaisesti tuore. Istutuskuopaksi kaivetaan 0,5 m syvä ja leveä kuoppa, joka täytetään mullalla ja kastellaan hyvin. Taimi istutetaan entiseen syvyyteensä. Lisälannoitusta ei anneta istutuksen yhteydessä. Taimien istutusväli on reilu metri.

HOITO JA LEIKKAUS

Karhunvadelma on köynnöstävä vadelma, joten se tarvitsee jonkinlaisen tuen rennoille versoilleen. Tukemiseen voidaan käyttää esim. pensaskehikoita tai köynnössäleikköjä. Rikkakasvit pidetään kurissa varsinkin taimivaiheessa esim. katteen avulla. Karhunvadelma ei juurikaan tarvitse lannoitusta. Lannoitteita käytetään hyvin kohtuullisesti, koska voimakas lannoitus saa aikaan liian rehevää kasvua ja tuleentuminen voi kärsiä. Kukkineista versoista kannattaa leikata pois noin puolet kiihkeän kasvun aikaan heinäkuun puolivälissä. Tämä edistää marjojen kehittymistä. Kukkimattomat versot voi poistaa kokonaan, jotta marjovat versot saavat riittävästi kasvutilaa ja valoa. Satoa tuottaneet versot leikataan syksyllä kokonaan maanrajasta. Keväällä poistetaan paleltuneet ja heikot versot. Jänissuoja kannattaa pitää kasvin ympärillä koko vuoden.

 • Karhunvadelma Sonja

  Tuotenro: 62114

  Pakkauskoko: 1 kpl

  Karhunvadelma Sonja

  0,00 €

  Ei tällä hetkellä myynnissä

 • Siperialainen karhunvadelma

  Tuotenro: 63144

  Pakkauskoko: 1 kpl

  Siperialainen karhunvadelma

  0,00 €

  Ei tällä hetkellä myynnissä